Dobří andělé pomáhají rodině z Chebu překonat překážky spojené s nevyléčitelnou nemocí dcery

Vandička byla od narození nádherná, okatá brunetka, získala si všechny kolem svou vnitřní krásou. Život nám všem nadělil těžkou zkoušku. Potkalo nás neštěstí v podobě dětské mozkové obrny, přidala se k tomu i epilepsie, těžké mentální opoždění, podezření na autismus. Roky s tím bojujeme, snažíme se o možné i nemožné. Má své dva bratříčky a maminku, která by za ni všechnu tu bolest snášela,“ napsala Jana z Chebu, maminka Daniela (18), Vandy (11) a Sebastiana (8) před pěti lety v žádosti o finanční pomoc do nadace Dobrý anděl. Její dcera je odkázána na její péči po celý den. Dříve pracovala jako kadeřnice, ke svému povolání se již nevrátila.

Neustále se objevovaly nové náklady spojené s léčbou a zůstávaly ty pravidelné. Dobří andělé pomohli rodině situaci alespoň o trochu zlepšit. „Z příspěvků hradíme speciální školu, hipoterapii – rehabilitaci s koňmi a šetříme z nich na intenzivní rehabilitační pobyty, které nejsou hrazené zdravotní pojišťovnou. Našim Dobrým andělům ze srdce děkujeme, jejich pomoc nám pomáhá každý den překonat překážky, které nám osud předurčil,“ vysvětluje Jana.

Nemoc změnila život celé rodiny. „Za začátku to byla pro nás rána. Nechtěla jsem tomu uvěřit, proč zrovna naši holčičku potkalo takové trápení. Ten, kdo nezažil tolika bolesti, neví, co to udělá s rodinou. Nyní po těch mnoha letech bereme naši situace pozitivněji. Díváme se na svět jinýma očima, vše bereme s pokorou, naučili jsme se trpělivosti. A co je nejdůležitější, naši rodinu to semklo. Sice mají bráškové méně péče, ale milují se všichni a to je základ,“ říká s úsměvem Jana, která se v loňském roce provdala za svého partnera.

V doprovodu osobní asistentky Vanda navštěvuje speciální školu, pobyt v ní více jak dvě hodiny denně ale nezvládá. Jana důvod vysvětluje: „Má stále silné epileptické záchvaty, které se zhoršují, často bývá s maminkou v nemocnici. Psychomotorický vývoj se nezlepšuje. Mentálně je na úrovni zhruba půlročního dítěte.“

Na Chebsku se rozděluje pomoc 30 rodinám s dětmi, které zasáhla vážná nemoc

Dárci prostřednictvím nadace Dobrý anděl pomáhají více než 3 600 rodinám, z Chebska jich pochází 30. Každý měsíc přijme do systému pomoci dalších 100 nových rodin z celé České republiky. Nový dárci jsou stále potřeba. „Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a začít přispívat,“ popisuje jak se stát Dobrým andělem ředitelka nadace Šárka Procházková a dodává: „díky registraci dárce získává přístup do Andělského účtu, kde vidí konkrétní příběhy rodin, kterým jeho příspěvky rozdělujeme a to vždy do posledního haléře.“