Rok už pacientům v sokolovské nemocnici pomáhá od bolesti konopí

Již jeden rok pomáhá lékařům z Ambulance léčby bolesti Nemocnice Sokolov konopí v kapslích. Za tu dobu tento netradiční druh léčby vyzkoušelo více než 80 pacientů, drtivé většině výrazně zpříjemnilo život. Lékaři teď při léčbě chtějí použít metodu vaporizace.

Foto: Nemocnice Sokolov

Zhruba 15 let se pan F. léčí s bolestmi páteře, absolvoval opakované operace, klasická léčba mu sice pomáhala, ale způsobovala výrazné nežádoucí vedlejší účinky, jako například zácpu nebo alergické reakce. Konopné tablety, které mu předepsali v Ambulanci léčby bolesti sokolovské nemocnice, mu pomohly okamžitě.

„Užívám je od února a bolest zad velmi polevila. Navíc došlo k výraznému snížení dávky opioidů. Celkově se cítím ohledně bolestí mnohem lépe, lépe spím. Sice beru nadále léky na spaní, ale opět v menší dávce a výrazně se zmenšily potíže se zácpou,“ uvádí dnes 69 letý muž, který se celý život živil jako řemeslník.

Konopné tablety začal užívat v momentě, kdy mu lékaři ke stávajícím potížím se zády navíc diagnostikovali rakovinu konečníku. Již absolvoval předoperační ozařování a chemoterapii a čeká na operaci.

„Tablety beru na doporučení primáře Trnky. Nebýt ambulance bolesti, asi bych dnes nebyl na tom se zdravím, alespoň pocitově, tak dobře jako dnes. I přes uvedené potíže a věk jsem stále poměrně aktivní a v psychické pohodě,“ vzkazuje pan F. Lékaři z Ambulance léčby bolesti sokolovské nemocnice léčí konopím již jeden rok. Léčba je zde nasazená u pacientů s bolestí pohybového aparátu, neuropatickou bolestí, ale též u pacientů s rakovinou, u kterých standardní metody a postupy léčby bolesti nevedly k dostatečné úlevě. Konopí tu během roku užívalo již přes 80 pacientů, více než 50 z nich se konopím stále léčí. Konopí pacienti užívají v kapslích, sokolovští lékaři nyní uvažují i o vaporizaci, tedy vypařování.

„Naše zkušenost je zatím taková, že z nasazené léčby profituje zhruba 75% pacientů. U většiny pacientů dochází ke zlepšení spánku, poklesu bolestí a snížení až vymizení pozitivních příznaků, například brnění. Na případném vysazení či přerušení léčby se pak kromě případných nežádoucích účinků u některých pacientů podepsaly i finanční náklady. Asi nejzajímavější je výrazná variabilita výše účinné dávky i doba trvání účinku u různých pacientů,“ uvádí primář Ambulance léčby bolesti a MOJIP Nemocnice Sokolov Josef Trnka.

Cena léčby je samozřejmě závislá na dávce a četnosti užívání, v průměru se pohybuje kolem 25 – 30 Kč za 1 kapsli, měsíčně pak kolem 800 Kč při užívání 1xdenně.

Vedle uvedených pozitiv dochází u pacientů často ke zlepšení chuti k jídlu i lepší toleranci souběžně probíhající chemoterapie. Dávka léčebného konopí přitom zůstává většinou velmi nízká, u většiny pacientů se pohybuje mezi 1,5 – 4 gramy měsíčně. „Aktuálně bylo v lékárně spotřebováno více než 800 gramů léčebného konopí,“ sumarizuje primář.