Dcera nechodí do školy. Matce hrozí vězení

Více než pět set zmeškaných hodin má nezletilá dívka z Karlových Varů. Matce, která na dceru nedohlédla a nespolupracuje se školou, teď hrozí vězení až na dobu dvou let.

Povinná devítiletá školní docházka je zákonná povinnost dětí navštěvovat základní školu a nabývat tak základní vzdělání. „Z toho vyplývá povinnost zákonných zástupců děti příslušného věku do školy posílat,“ informovala policejní mluvčí Zuzana Týřová. „To však nejspíš vzala na lehkou váhu 43letá matka nezletilé dívky z Karlových Varů. Svojí dceři měla umožnit vést zahálčivý život tím, že nejspíš ignoruje podmínky o soudním dohledu nad nezletilou dcerou nařízené Okresním soudem v Karlových Varech. Žena řádně nespolupracuje s orgánem sociálně – právní ochrany dětí ani se Základní školou, kterou má navštěvovat její dcera. Matka má zanedbávat výchovu nezletilé tím, že nezajišťuje její povinnou školní docházku. V důsledku toho má nezletilá dívka za druhé pololetí školního roku 2017/2018 a za první pololetí školní roku 2018/2019 přes pět set zameškaných hodin, z toho více jak čtyři desítky hodin neomluvených,“ upřesnila.

Karlovarští kriminalisté zahájili proti 43leté ženě trestní stíhání, přičemž jí obvinili ze spáchání přečinů maření výkonu předního rozhodnutí a vykázání a ohrožování výchovy dítěte. V případě prokázání viny jí tak může hrozit až dvouletý trest odnětí svobody.