Bezinková šťáva osvěží a její příprava není složitá

V těchto dnech začínají kvést bezové keře. Tenhle listnatý keř roste prakticky všude. Na okrajích lesů, u cest, na rumištích, parcích a na dalších místech. Dají se využít květy i plody, ale ty dozrávají až v září. Z obojího se dá vyrobit spousta dobrot, která by měla pomáhat i našemu zdraví. Bezinková šťáva zvláště v horkém počasí osvěží. Její příprava není složitá.

Sbírání listů a kůry se nedoporučuje, protože při vnitřním užití způsobuje silné zvracení a průjem. Také alergici by měli zvážit, zda je tato rostlina pro ně vhodná!!!

Květy černého bezu jsou vhodné například při horečce a při nemocech z nachlazení, působí potopudně, pomáhají při onemocnění dýchacích cest a rozpouští hleny. A co víc, pomáhají zpevňovat cévní stěny. Obsahují vitamíny P a C, cholin, aminy a organické kyseliny.

Šťáva z květů černého bezu

25 květů černého bezu

2 citróny důkladně omyté nebo 2 lžičky kyseliny citrónové (dávkujeme také podle chuti)

2,4 kg cukru

2,5 l převařené a vychlazené vody

 Do vychlazené převařené vody namočíme květy a na plátky nakrájené citróny. Přikryjeme utěrkou a necháme v chladnu 24 hodin stát. Poté přecedíme přes plátno do nádoby, ve které rozpustíme cukr. Krátce povaříme a hned plníme do lahví. Takto připravená šťáva vydrží v chladnu velmi dlouho, ale pravděpodobnější je, že se ve velmi krátké době vypije.

Čaj z květů bezu

Čaj se připravuje následovně: 2 kávové lžičky sušeného květu zalijeme ¼ l vroucí vody. 10 minut necháme louhovat, pak přecedíme. Můžeme sladit medem. Med nedáváme hned do velmi teplého nápoje, protože bychom přišli o cenné látky v něm obsažené.

Chladný čaj pomáhá při nevolnostech žaludku a křečím.

Vlažný neslazený čaj je vhodný při vysokém krevním tlaku, nemocech ledvin a močového ústrojí.