Den s Policií si na chebské Krajince užili malí i velcí 

Odpoledne plné akčních ukázek práce všech složek policie si užili děti i dospělí na chebské Krajince. Akce se uskutečnila o uplynulém víkendu. Pro potencionální zájemce o policejní práci zde byl také stánek personálního odboru, kde jim náborářky poskytli veškeré potřebné informace a zodpověděli případné dotazy.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5372416

Den s Policií ČR pořádalo Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje již třetím rokem. V předešlých letech mohla veřejnost navštívit tuto akci v Karlových Varech přímo na Krajském ředitelství policie Karlovarského kraje nebo v Sokolově v lesoparku Bohemia.

„Pro návštěvníky byl připraven bohatý program v duchu moderní policie. Cílem této akce bylo co nejvíce návštěvníkům přiblížit a seznámit je s činností našich jednotlivých útvarů, aby věděli, v čem skutečně práce policistů spočívá a jaké vybavení používají,“ informovala policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Celý program byl rozdělen na dvě části, a to na aktivní a pasivní ukázky. Mezi pasivní ukázky patřily stánky, kde byla návštěvníkům představena práce jednotlivých policejních služeb. Jednalo se například o stánky odboru služby pořádkové policie, dopravní policie, cizinecké policie, ale také odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál nebo Integrované operační středisko. Ve všech stáncích měli policisté pro návštěvníky připravený zajímavý program.

Pozvání na akci a spolupráci přijali také například Kriminalistický ústav, Pyrotechnická služba, Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra České republiky, BESIP nebo Asociace Záchranný kruh. 

Mezi pasivní ukázky patřila také technika, která byla u stánků konkrétních služeb vystavena. Jednalo se o různá speciální policejní vozidla, čtyřkolky, motorky a mnoho dalšího. „Návštěvníci si mohli prohlédnout například neprůstřelné ochranné pomůcky, vybavení policistů zařazených v pořádkových jednotkách nebo vybavení policejních potápěčů. Milovníkům zbraní udělalo radost, že si mohli zastřílet na laserové či paintbalové střelnici nebo si prohlédnout zbraně s příběhem – například zbraň, se kterou byla spáchána trestná činnost. I kolegové z Německa zde vystavili svá speciální policejní vozidla, která si návštěvníci v obdivem prohlédli,“ vysvětlila mluvčí.

I ti nejmenší si přišli na své. Na této akci nalezli například stánek s malováním na obličej. U různých stánků policejních služeb si mohli vyzkoušet spoustu testů, úkolů a soutěží, za které si poté odnesli odměny. Ve stánku zbraní si mohli vyrobit svůj vlastní zbrojní průkaz, ze stánku dopravní policie odnést svůj řidičský průkaz nebo ze stánku oddělení tisku a prevence policejní odznak. Policisté z Německa s sebou přivezli policejní motokáry, ve kterých si děti zajezdily na hřišti a byly nadšené.

Aktivní ukázky se odehrávaly na vyhrazené travnaté ploše nebo přímo na řece Ohři. „Diváci zde mohli zhlédnout ukázku služební sebeobrany, kterou si pro ně připravili instruktoři z Odboru služební přípravy Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje, kteří zajišťují výcvik policistů. Dále si pro ně připravili ukázku policejní psovodi se svými čtyřnohými parťáky. Ti divákům předvedli taktickou poslušnost, zadržení nebezpečného pachatele nebo vyhledávání drog. Krajská pořádková jednotka policie Karlovarského kraje předvedla zákrok proti narušitelům veřejného pořádku a zapotřebí bylo i nasazení služebních koní. Při ukázkách bylo využito i řeky Ohře, kde proběhla ukázka potápěčů Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. Policisté z Karlovarského kraje nasadili i policejní člun, kde proběhla kontrola rybáře nebo neukázněných vodáků,“ upřesnila Kateřina Krejčí.

Pozvání na Den s Policií ČR přijali také pracovnice z oddělení služební hipologie Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, na jejichž ukázce hlavně milovníci koní mohli oči nechat. „Na závěr celého dne proběhla ukázka Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje společně s Leteckou službou policie České republiky. Po ukázce si mohli návštěvníci z blízka prohlédnout vrtulník, ze kterého byli všichni unešeni,“ doplnila mluvčí.

K příjemné atmosféře celého dne zahrála koncerty Hudba hradní stráže a Policie České republiky.

Foto: Lubomír Zrna, Video: Milan Daněk