Na srazu historických traktorů byly k vidění i unikáty

Bezmála sedm desítek historických traktorů bylo k vidění ve Skalné. O uplynulém víkendu se zde uskutečnil již 13. sraz historických traktorů. Podívanou si nenechaly ujít stovky milovníků nejen zemědělské techniky.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5369129

O tom, že za dobu svého trvání překročila akce hranice naší země, není pochyb. Letos dovezli nadšenci z Německa 38 kusů techniky a někteří z nich ujeli před 50 kilometrů. „Navštívili nás kolegové převážně  ze Schwarzenbachu, Oberes Vogtlandu a Geroldsgrün, kteří jsou již nedílnou součástí našeho srazu ve Skalné,“ vysvětlil spoluorganizátor Martin Sandner. „K vidění byla i novodobá technika v podobě traktoru značky Zetor. Přítomní mohli také obdivovat unikátní nákladního automobil Tatra Phoenix S3  z limitované edice President nebo Mercedes Unimog. Nechyběla ani osobní vozidla, která pamatují předválečné i válečné období z 30. až 60. let minulého století. Za zmínku stojí vozidla Mercedes – Benz pana Ludvíka  Grisníka z Hranic u Aše, která potěšila nejedno oko diváka,“ upřesnil.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5369129

Nejen děti si mohly prohlédnout výstavu drobného zvířectva. „Velký zájem byl i o prohlídku muzea Traktorklubu, kde mohli nahlédnout do doby, kdy  obilí a seno sekali sekáči kosami či sekačkami za koňmi. Návštěvníci mohli nahlédnout do kuchyně z 50. let. Místnost pracovníci muzea upravili autenticky. Na stole nechybí dobové noviny, na zdi visí obraz poplatný tehdejším době a v dřezu je nádobí, jako by se ho chytal někdo umýt. Tehdy se mylo nádobí v kovovém lavoru, kam se lila ohřívaná voda, ale tohle většina z mladých návštěvníků už nepamatuje,“ informoval předseda klubu Roman Kubinec.

Návštěvníci nepřišli ani o již tradiční vyjížďky na valníku, které patří vždy na tuto akci a nenechají si je ujít ani ti odrostlejší. Celou akci doprovázela vůně tradičních pochutin v podobě koláčů, buchet a bramboráků.

Nechyběla ani spanilá jízda nejen historických traktorů, které se vydaly na cestu po Skalné.