Policisté vyjížděli k nehodě motorkáře i řidičky, kterou postihl mikrospánek

K nehodě motorkáře, který zřejmě nepřizpůsobil rychlost a následně havaroval, vyjížděli policisté i záchranáři do Bochova. O den později zasahovali nedaleko Bečova. Řidičku v osobním autě pravděpodobně přemohl mikrospánek. U obou řidičů byl vyloučen alkohol.

„Kousek za obcí Bochov šestašedesátiletý motocyklista zřejmě při průjezdu levotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost a upadl s motorkou na levý bok,“ vysvětlila policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Následně měl vyjet za pravý okraj komunikace do travnatého příkopu, kde motorka již bez řidiče narazila do stromu a oplocení pozemku. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění motocyklisty, který byl převezen do nemocnice, kde byl hospitalizován,“ upřesnila. Alkohol u řidiče policisté vyloučili provedenou orientační dechovou zkouškou. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku kolem 33 tisíc korun. Dopravní nehoda je nadále v šetření dopravních policistů.

V pátek 7. června krátce před 14. hodinou řídila jednačtyřicetiletá žena osobní vozidlo značky Renault po silnici ve směru od Plzně na Karlovy Vary. „Před obcí Bečov zřejmě z důvodu mikrospánku přejela s vozidlem do protisměru, následně mimo komunikaci, kde sjela do silničního příkopu a poté narazila do stromu. Vozidlo se přetočilo a zůstalo na komunikaci na boku. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidičky, která byla převezena k ošetření do nemocnice,“ doplnila mluvčí. Policisté s řidičkou provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla negativně. Za přestupek jí byla uložena pokuta. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku kolem 250 tisíc korun.

PREVENCE:

Ospalost, únava, mikrospánek za volantem – kombinace těchto faktorů je velmi nebezpečná. Většina lidí si je velmi dobře vědoma nebezpečí řízení pod vlivem alkoholu, ale neuvědomuje si, že řízení při ospalosti a únavě může mít stejně fatální důsledky. Podobně jako alkohol, ospalost a únava zpomaluje rychlost reakce, snižuje rychlost úsudku a zvyšuje riziko nehodovosti. Ve většině případů samotnému mikrospánku předchází opakované snížení pozornosti, zvýšená únava a ospalost, jež má individuální projevy.

Jak zabránit mikrospánku za volantem?

Policisté doporučují přerušovat jízdu (u profesionálních řidičů rozhodně častěji než je povinností ze zákona), protáhnout se a zacvičit si, nejíst před cestou těžkou stravu a měnit polohu sezení za volantem. Ideálním řešením jsou také mentolové žvýkačky, neboť při žvýkání se zvyšuje proudění krve do mozku, který je tak více okysličován.

Foto: Policie ČR