Mladí akordeonisté z františkolázeňské ZUŠ bodovali

Další úspěch si připsali žáci z františkolázeňské ZUŠ Járy Cimrmana. Tentokrát bodovali mladí akordeonisté. Se čtenáři se tři z nich – Mikuláš Chovanec, Maxmilián Korčák a Matyáš Tůma podělili například o to, co je přivedlo ke hře na hudební nástroje, co je zajímá a čím by chtěli v budoucnu být.

Zástupce ředitelky ZUŠ a učitel Bohumil Polívka s úspěšnými žáky, mladými akordeonisty

Mikuláš Chovanec – 9 let

Mikuláš je žákem hry na akordeon ve třídě pana učitele Bohumila Polívky.  Učí se hrát druhým rokem a tato soutěž, počítaje v to kolo krajské, byla jeho první velkou soutěží a současně i velkou zkušeností. V celostátním kole za sólovou hru získal ve své kategorii čestné uznání. Z výsledku byl prý překvapen, protože to vůbec nečekal a myslel si, že ještě toho na harmoniku moc neumí. Mikuláš nám prozradil, že si akordeon vybral sám, protože se mu moc líbil jeho zvuk, vlastně proto na harmoniku chtěl hrát od malička.  

Navštěvuje 3. třídu na Svobodné chebské škole, kde má zatím samé jedničky. Má ještě dva starší bratry, nejstarší jednadvacetiletý Daniel studuje vysokou školu, hrával na klavír. Prostřední Michael (představujeme ho také na našich stránkách), hraje na trubku, bicí a klavír. A co by chtěl Mikuláš? Má prý dva sny. Buď bude s kamarádem vyrábět letadla nebo z něj bude cestovatel.

Maxmilián Korčák – 7 let

 Navštěvuje první třídu na ZŠ Františkovy Lázně, ale na ZUŠ chodí déle: začal už jako předškolák v Tykadýlkách. U pana učitele Bohumila Polívky se učí na akordeon něco přes rok. Samozřejmě i pro něj to byla vůbec první velká soutěž, kdy zvítězil v kraji a z celostátního kola si odvezl 3. cenu 

Proč právě akordeon? Má šikovné hbité prstíky, stále chtěl na něco hrát, doma přemýšleli o klavíru, ale přece jen neměli prostory, aby do budoucna tento nástroj pořídili. A tak volba padla na harmoniku: Max je s nástrojem spokojený.

Má ještě mladší sestřičku, čtyřletou Vandu, která už také byla u zápisu na zdejší ZUŠ do Minitykadýlek.     

Matyáš Tůma – 12 let

 V ústředním kole ve hře na akordeon získal Matyáš Tůma, spolu s Štěpánem Plachým a Mikulášem Chovancem 2. cenu za hru v akordeonovém triu.  Všichni žáci ze třídy pana učitele Bohumila Polívky. Pro doplnění: Štěpán Plachý získal ještě v této soutěži za sólovou hru na akordeon 3. cenu. 

Matyáš hraje na akordeon osmým rokem. Maminka si sice přála, aby hrál na flétnu, ale on si akordeon nakonec prosadil. Začal hrát, když mu byly asi čtyři roky, harmonika v těchto začátcích mu byla samozřejmě svou velikostí přizpůsobená.

Už před třemi lety „bodoval“ v triu, kdy si domů přivezli druhé místo.

Matyáš se nám však na konci povídání svěřil, že ještě chodí v Chebu do oddílu lehké atletiky, kdy má na kontě už mnoho medailí, a sport mu je přece jenom bližší. Také prý po soutěži (celostátní kolo proběhlo v Plzni) zašli do Techmánie, a to ho zaujalo rovněž víc než soutěž sama. Sen o studiu na konzervatoři určitě nemá. Spíše se chce věnovat nějakému technickému oboru, baví ho počítače.

Jaroslava Rymešová