Nedostatek zubařů chtějí mariánskolázeňští vyřešit milionovou dotací

V loňském roce ukončili svoji praxi v Mariánských Lázních dva zubní lékaři a noví, kteří by převzali stávající pacienty, nepřicházejí. V důchodovém věku je několik dalších zubařů, kteří mohou svoji praxi kdykoliv ukončit. Jejich nedostatek chtějí v Mariánských Lázních vyřešit tím, že připravili pobídkové dotace.

Město Mariánské Lázně schválilo na zastupitelstvu města v úterý 21. května pobídkovou dotaci na otevření nové stomatologické ordinace ve výši 1.000.000 korun. Dotace je prozatím připravena pro dva nové zubaře – tedy v celkové výši dva miliony korun.

„Pevně věříme, že tato částka by mohla být tou pozitivní motivací a zdravotním pojišťovnám pomoci obsadit místo zubaře právě v Mariánských Lázních,“ uvedl mariánskolázeňský starosta Martin Kalina. Pracovníci úřadu už vytipovali vhodné prostory, kde by mohli lékaři ordinovat, popřípadě by mohli otevřít praxi v místech, kde byly původní ordinace.

„Nedostatek zdravotní péče v regionech je dlouhodobý problém, který by měly řešit zdravotní pojišťovny, neboť právě jim naši občané platí za zdravotní péči. Bohužel s doručením kvalitní péče nejsme úplně spokojeni a u zubařů je to jen nejvíce vidět. Za poslední rok v našem městě ukončili praxi dva stomatologové a noví se bohužel nehlásí. Proto jsme přistoupili k tomuto kroku, abychom pozitivní motivací přesvědčili lékaře, že v Mariánských Lázních máme o nové zubaře opravdu zájem. Dotace je vypsána na dobu udržitelnosti ordinace na dobu 5 let. Pevně věříme, že za tuto dobu zubař pozná krásu našeho města a rád zde zůstane. V rámci dotace myslíme i na takové věci jako je možnost přerušení doby udržitelnosti z důvodu mateřství, tak aby se mladé lékařky nebály o tuto dotaci požádat,“ vysvětlil Martin Kalina.

Detaily naleznete na městském webu www.muml.cz