Termín pro zaplacení daně z nemovitých věcí se blíží 

Finanční správa rozešle celkem cca 3,3 mil. obálek se složenkami na zaplacení daně z nemovitých věcí na rok 2019. Lhůta pro zaplacení daně (nebo její první splátky) končí 31. května.

„Poslední složenky obdrží poplatníci nejpozději do 22. května. Pokud se stane, že složenka do tohoto termínu nedorazí, poplatníci by se měli obrátit na svůj finanční úřad,“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Složenky obdrží:

Fyzické osoby, které nemají zřízenu datovou schránku, obdrží do poštovních schránek bezplatnou „daňovou“ složenku.
Fyzické osoby, které mají zřízenu tzv. datovou schránku fyzické osoby nebo fyzické osoby podnikající, stejně jako právnické osoby obdrží informace pro placení daně do své datové schránky.
Pokud právnická osoba nemá zpřístupněnou datovou schránku, dostane poštou běžnou poštovní poukázku. Kdo se přihlásil k zasílání údajů pro placení daně e-mailem, dostane všechny potřebné informace k placení daně do své e-mailové schránky.
V případě poplatníků přihlášených k placení daně prostřednictvím SIPO, proběhne úhrada daně v souladu s podmínkami České pošty.
Nepřesáhne-li částka daně 5 000 Kč, je splatná celá do 31. května. Je-li daň vyšší než 5 000 Kč, je splatná ve dvou splátkách (do 31. května a do 30. listopadu), avšak poplatník ji může v termínu do 31. května zaplatit i najednou.

Daň může být zaplacena:

bezhotovostním převodem z účtu poplatníka na účet finančního úřadu,
na poště daňovou složenkou bez poštovného (platí jen pro fyzické osoby) nebo běžnou složenkou,
prostřednictvím SIPO (platí pro poplatníky, kteří se k této službě přihlásili na finančním úřadě do 31. ledna 2019; tito poplatníci neobdrží obálku s daňovou složenkou. Pozor na dostatečnou výši inkasního limitu pro platbu SIPO!),
hotově v pokladně finančního úřadu.