Další úspěch františkolázeňské ZUŠ. Trumpetisté přivezli ze soutěže ocenění

Ústřední kolo celostátní soutěže ZUŠ v komorní hře žesťových dechových nástrojů, které proběhlo v Liberci ve dnech 26. – 28. dubna Eva Kolářová a Beata Branžovská, si ve své kategorii „vyhrály“ jako trumpetové duo KoBra 1. místo. Prvenství získali ve své kategorii také Adam Kotal, Jaroslav Lehoczky a Vitek Novotný (trumpetové trio KoLeNo)  a Adam Valenta a Michael Chovanec  (trumpetové duo CHoVal). Zvláštní cenu poroty za pedagogickou práci obdržel jejich učitel Jan Kovář.

Také tady jsme si pozvali některé z úspěšných žáků ke krátkým rozhovorům:

Adam VALENTA (14 let) – Patří k nejvšestrannějším talentům na naší škole. Patří k těm, kdo se na stránkách Prostoru objevují pravidelně již několik let mezi těmi, kdo získali nějaká ocenění.

Za hru v duetu (trumpetové duo ChoVal) spolu s Michaelem CHOVANCEM získali v celostátním kole soutěže ZUŠ v komorní hře žesťových dechových nástrojů v Liberci 1. místo.

Adam na trubku hraje sedmým rokem ve třídě pana učitele Jana KOVÁŘE. Spolu s dalšími osmi žáky tohoto pana učitele hrají ve školním souboru Cimrman Brass Band.

Kromě toho se věnuje zpěvu ve třídě pní učitelky Soni Leškové. Postoupil  do  celostátního kola pěvecké  soutěže  FOLKY TONK Praha (1.2.2019), kde za zpěv v duetu s Klárou NESVARBOVOU získali 1. místo. . V rozhovoru se ale přiznal, že hudba u něj jasně vede nad zpěvem, kde prý, jak s úsměvem řekl, chce dát šanci dalším.

Kromě toho, spíše jako koníčka, se ještě věnuje keramice.

Čím by jednou chtěl být, ještě neví. Má čas, letos končí kvartu na chebském gymnáziu, kdy měl v pololetí samé jedničky. Může si tedy vybírat.

Vítek NOVOTNÝ (10 let) – Chodí teprve do 4. třídy na ZŠ Františkovy Lázně. Na trubku začal hrát jako prvňák ve třídě pana učitele Jana Kováře—a trubku si vybral proto, že plastový nástroj, na kterém se menší  děti začínají učit hrát byl v jeho oblíbené barvě—zelené. Teď už ale prý hraje na tu „obyčejnou“, stříbrnou.

Vítek loni zvítězil v krajském kole ve hře na trubku, kdy to byla jeho první velká soutěž.  Letos hrál v triu s Adamem KOTALEM (13 let) a Jaroslavem LEHOCZKYM (12 let). Letos se probojovali až do ústředního kola celostátní soutěže ZUŠ v komorní hře na žesťové dechové nástroje, Liberec, kde získali 1. místo.

Vítek se ještě učí hrát na bicí ve třídě pana učitele Černého.

Adam KOTAL (13 let) – Chodí do 7. třídy na ZŠ Františkovy Lázně, a jak jsme se od něj v rozhovoru dozvěděli, jeho přáním je pokračovat po základce ve studiu na Konzervatoři, konkrétně pak chce studovat hru na trubku. Je to prý pro něj jasná volba. Tenhle nástroj má rád. Trubka, na kterou se Adama učí hrát už šest let, je podle něj jednoduchá a přitom dokáže tak krásně znít.

Nyní s panem učitelem má navštívit plzeňskou Konzervatoř za panem profesorem, který trubku vyučuje. Pan učitel chce, aby se mu Adam předvedl, a aby také pan profesor poznal svého velmi pravděpodobně budoucího žáka.

Kromě hudby Adama ještě zajímá tanec. Tancuje v chebském klubu Filla Crew (street dance, hip hop aj.). Baví ho to, pokládá to za svého velkého koníčka, ale zabírá mu dost času.

Zbývají Jaroslav LEHOCZKY a dívky Eva KOLÁŘOVÁ a Beáta BRANŽOVSKÁ v době, kdy jsme vedli rozhovory, měli jiné povinnosti. Také Jarda začal hrát na trubku u pana učitele Jana Kováře ve svých asi 7 letech. Již v minulosti si rovněž dobře vedl a má na kontě pěkná ocenění.  Jestli se ale jednou v budoucnu bude věnovat hudbě nebo si jiné povolání, nyní ještě neví.

Kromě právě jmenovaných mladých trumpetistek a trumpetistů, jejichž následné pokračující „sklizni“ prvních míst v ústředním kole celostátní soutěže ZUŠ v komorní hře na žesťové dechové nástroje v Liberci jsme psali na předchozích stránkách, si z výše uvedené krajské soutěže odvezl prvenství také  Žesťový CIMRNONET, ze třídy pana učitele Roberta ŘÍŠSKÉHO.

J. Rymešová