Nejzápadněji umístěné rychlodobíjecí stanice pro elektromobily v České republice mají v Mariánských Lázních

Dvě nové veřejné rychlodobíjecí stanice pro elektromobily jsou oficiálně od 11. května k dispozici řidičům elektrických aut v Mariánských Lázních. Nejzápadněji umístěné stanice Skupiny ČEZ tohoto typu byly slavnostně „pokřtěny“ za účasti starosty města Martina Kaliny, manažera útvaru čisté technologie ČEZ Tomáše Chmelíka a dalších významných hostů. V Karlovarském kraji je v současnosti pro řidiče elektromobilů k dispozici kvarteto rychlodobíjecích stanic ČEZ.

Nejzápadněji položená tuzemská rychlodobíjecí lokalita Skupiny ČEZ pro elektromobily se nachází v Masarykově ulici. Každý z dvojice stojanů umožňuje doplnit až 80 % kapacity baterií elektromobilu za zhruba 25 minut.

„Mariánské Lázně jako tradiční lázeňské město dlouhodobě investují do opatření na ochranu ovzduší. Podpora výstavby zázemí pro elektromobily je proto logickým krokem v našem snažení. Věříme, že díky této spolupráci s ČEZ se staneme atraktivní destinací pro uživatele této ekologické formy dopravy,“ uvedl starosta Martin Kalina s tím, že Mariánské Lázně mají aktuálně ve své flotile dva elektromobily, jeden z nich využívá městská policie.

„Elektromobily už na českých silnicích zdomácněly, momentálně jich je v ČR více než 2 500. Jako největší energetika chceme rozvoj elektromobility podpořit především výstavbou robustní rychlodobíjecí infrastruktury, která umožní rychlý pohyb mezi městy. Těší nás, že město Mariánské Lázně vyšlo vstříc naší snaze vybudovat jednu z dobíjecích lokalit právě zde. Do konce letošního roku bychom chtěli po celé České republice nabízet elektromobilistům 200 dobíjecích stanic, z toho dvě třetiny rychlodobíjecích,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Skupina ČEZ je v rozvoji elektromobility aktivní od roku 2009. Primární aktivitou bylo od samého začátku budování a provoz veřejných dobíjecích stanic. Dnes jde o záběr mnohem širší, zahrnující obsluhu zákazníků ze segmentu retail (ČEZ Prodej) i servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů (ČEZ ESCO). Skupina ČEZ tak například zajišťuje návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility v jednotlivých městech a regionech.