Mladí hudebníci ze Základní umělecké školy Járy Cimrmana získali další ocenění

Žáci z františkolázeňské Základní umělecké školy Járy Cimrmana přivezli další ocenění. Na mezinárodní soutěži „Litvínovské dřevohraní 2019“, která se konala v Litvínově 12. dubna, si odvezli ceny tyto žákyně a žáci:

Foto: M. Oslovičová a P. Jelínek

Eliška ČEGANOVÁ,  I. kat., sólová hra na klarinet – 1.cena

Anna OSLOVIČOVÁ, II. kat., sólová hra na klarinet – 1.cena

Kristýna ŘÍŠSKÁ, II. kat., sólová hra na klarinet – 2.cena                    

Marie OSLOVIČOVÁ, IV. kat., sólová hra na klarinet –  1.cena, absolutní vítěz

Anna OSLOVIČOVÁ a Kristýna ŘÍSKÁ, klarinetové duo Holubinkyy – 2.cena

Petr Jelínek a Marie OSLOVIČOVÁ,  saxofonové duo PleSka – 2.cena                

Všichni uvedení jsou ze třídy pana učitele Lukáše BÖHMA. 

Pan učitel Lukáš BÖHM obdržel ještě Zvláštní cenu poroty za pedagogickou práci.

Přinášíme krátký rozhovor s Maruškou Oslovičovou a Petrem Jelínkem

MARUŠKA OSLOVIČOVÁ

Maruška chodí do sekundy gymnázia na Svobodné chebské škole.  Jinak bydlí ve Skalné, takže dost času tráví dojížděním—do Chebu i do Františkových Lázní, kde navštěvuje od svých ještě hodně útlých let Základní uměleckou  školu. Učí se hře na klarinet u pana učitele Lukáše Böhma, ke kterému přidala v září 2018 jako druhý nástroj saxofon, a to ve třídě stejného pana učitele. A třeba teprve začíná, hrou na tento nástroj si „vysloužili“  za hru na saxofon v duetu—DUO PLESKA—s Petrem Jelínkem druhé místo v Mezinárodní soutěži Litvínovské dřevohraní 2019.

Marie ještě k tomu v sólové hře na klarinet, ve IV. kategorii obhájila v Litvínovském dřevohraní 2019 nejen první místo, ale k tomu získala ještě titul Absolutní vítěz.

A ještě k Maruščiným zájmům. Pravidelně v pátek a sobotu jezdí nacvičovat do Chebu, do Mládežnického dechového orchestru, který vede pan Jiří Smitek. Připravují se letos na zájezd na Slovensko, na Maltu a do Německa.

Třeba ji zajímají i další hudební nástroje, jak se svěřila, chce zůstat i do budoucna věrná hlavně klarinetu. 

A po kom talent ona a její mladší sestra Anna zdědily? Asi prý po mamince, a také pradědovi, který byl výborný amatérský muzikant.           Co chce jednou dělat ona? Určitě Konzervatoř. O ničem dalším neuvažuje. Má již dohodnuté konzultace u paní profesorky Peterkové na Konzervatoři v Praze. Je nejen talentovaná, ale i pracovitá a cílevědomá, takže se jí její sen jistě splní.

Její mladší sestra Anna OSLOVIČOVÁ  (9 let) získala spolu se stejně starou  Kristýnou ŘÍŠSKOU v Mezinárodní soutěži Litvínovské dřevohraní 2019 za hru v duetu Holubinky  druhé místo.   Obě pak,  Anička i Kristýnka  pak k tomu ještě přidaly ve II. kategorii za sólovou hru na klarinet další ceny. Anička místo první, Kristýnka hned za ní – místo druhé. 

Petr JELÍNEK (15 let)

Petr chodí do 9. třídy na ZŠ v Plesné, kde i bydlí.  Jak jsme zmínili, spolu s Maruškou Oslovičovou za hru v saxofonovém duetu (DUO PLESKA) získali druhé místo v mezinárodní soutěži Litvínovské dřevohraní 2019

Petr  se učí hrát na saxofon čtvrtým rokem ve třídě pana učitele Lukáše Böhma Začínal hrou na klavír, ještě na ZUŠ v Lubech, ale později mu již na ZUŠ Františkovy Lázně nabídli saxofon—a on je teď za tuto změnu velmi rád. S nástrojem si opravdu dobře rozumí.  Dříve dokonce uvažoval o studiu na Konzervatoři, ale v současné době si to rozmyslel.  Nedávno si již podal přihlášku na Střední logistickou školu v Dalovicích—obor logistika v dopravě. To ovšem neznamená, že chce hudbu pověsit definitivně na hřebík. Jen se s panem učitelem Lukášem Böhmem dohodl, že bude dobré, když ještě nějaký čas počká. A uvidí, zda za několik let „dozraje“ k novému rozhodnutí.

Kromě hudby se Petr ještě aktivně věnuje hokeji, sice ne závodně, ale za to vcelku pravidelně. Dojíždí na zimní stadion do Chebu.

A po kom on zdědil hudební nadání?  V jejich rodině prý co ví, snad všichni hráli nebo hrají na nějaký nástroj—prababička (mandolína), děda (akordeon), maminka (klavír)… Prababička chodila navíc hrát do baptistického sboru v Chebu už od jeho založení a hrála na všechny nástroje. Byla opravdu velký talent.

J. Rymešová