Užijte si v Plzni unikátní atmosféru oslav osvobození

Nikde jinde v Česku se nekonají tak velkolepé oslavy konce druhé světové války jako v Plzni. Slavnosti svobody každoročně první víkend v květnu připomínají osvobození města americkou armádou. Těšit se můžete v sobotu 4. a neděli 5. května na přehlídku historické techniky Convoy of Liberty, setkání s veterány, vojenské kempy i bohatý kulturní program.

Foto: Plzeň – Turismus

Plzeň na americké vojáky dodnes vzpomíná při Slavnostech svobody, kam i ve vysokém věku stále přijíždějí američtí a belgičtí veteráni. První květnový týden se Plzeň každoročně zahalí do hvězd a pruhů, v ulicích projíždějí kolony vojenských historických vozidel a desítky jeepů, česká polka Škoda lásky zní na každém kroku. Vrcholem slavností je Convoy of Liberty, kolona vojenských historických vozidel, který každoročně přiláká desítky tisíc návštěvníků.

Z letošního programu Slavností svobody pro vás vybíráme:

Kolona s téměř 220 kusy historických vozidel Convoy of Liberty projede Plzní v neděli dopoledne (5. května).
Do Plzně také letos dorazí 5 amerických a čtyři belgičtí veteráni, se kterými se budete moci během slavností potkat.
Součástí kulturního programu budou skvělé koncerty. Letos vystoupí mimo jiné Čechomor, Hradišťan a Jiří Pavlica nebo Hana Holišová & New Time Orchestra.

Nebudou chybět ukázky ze života vojáků v historických vojenských kempech, vozidla těžké i lehké obrněné techniky, dobové módní přehlídky ani promítání válečných týdeníků.

Muzeum Patton Memorial Pilsen na Slavnosti otevře novou expozici v rekonstruovaných prostorách KD Peklo.

V sobotu 4. května se můžete vydat na komentované prohlídky běžně nepřístupného Loosova interiéru na Klatovské 19. Během druhé světové války zde sídlil wehrmacht, v květnu 1945 zde byla podepsána kapitulace (rezervace vstupenek).

Venkovní výstava v historickém centru Plzně připomene otevření Druhé fronty ve francouzské Normandii v červnu 1944.

Program doplní také mezinárodní soutěž ve sportovním parašutismu v Borském parku.