Video: Cyklostezka povede jedenáctimetrovým tunelem pod silnicí

Video: Zajímavé řešení nabídne cyklostezka do německého Waldsassenu. V současnosti se pracuje na novém mostním objektu, který zajistí mimoúrovňové křížení stezky pro cyklisty se silnicí z Hájů do Podhradu. 

Autor videa: Milan Daněk

„Vloni na podzim byly zahájeny stavební práce související s dokončením cyklostezky do Waldsassenu po bývalé slapanské železniční trati,“ vysvětlila mluvčí chebské radnice Simona Liptáková. „Buduje se nový mostní objekt, který zajistí mimoúrovňové křížení cyklostezky se silnicí z Hájů do Podhradu. Cyklostezka povede v místě křížení jedenáctimetrovým tunelem pod silnicí,“ informovala.

Vybudování přesýpaného mostního objektu bude stát 13,7 milionu korun. Hotov má být do půlky letošního roku. Následně se pak počítá s narovnáním silnice z Hájů do Podhradu v okolí křížení s cyklostezkou. „Vznikne zde nový, zhruba 150metrový úsek komunikace. Vybudování tunelu a narovnání komunikace by měly celkově stát přes 20 milionů. Jde o velmi nákladné řešení, ale Dopravní inspektorát jinou variantu s ohledem na značnou nepřehlednost tohoto úseku neumožnil. Dodělat zbývá také poslední chybějící úsek cyklostezky od Hájů k novému tunelu,“ sdělila Simona Liptáková.  

První úsek cyklostezky po bývalé železniční trati ze Slapan k česko-německé hranici byl vybudován v rámci příprav první přeshraniční krajinné výstavy v roce 2006. O tři roky později byla pak díky evropské dotaci dobudována další tříkilometrová část ze Slapan ke křižovatce se silnicí z Hájů do Podhradu.