V Chodově začala oprava hrobky významné rodiny Gaschů. Hotovo by mělo být v létě

V Chodově začala v těchto dnech obnova hrobky významné chodovské průmyslnické rodiny Gaschů. Restaurátor Jiří Pavlík nyní z městského hřbitova odveze do svého ateliéru jednotlivé kamenné části.

Hrobka není podle něj v dobrém stavu a v některých místech chybí kusy kamene. „Jednoduché to rozhodně nebude,“ uvedl Pavlík.

Rekonstrukce vyjde podle prvních odhadů na zhruba 600 tisíc korun, Chodovu se už podařilo získat dotaci ve výši 200 tisíc z Česko-německého fondu budoucnosti. Zároveň usiluje o finanční podporu Karlovarského kraje a pomoc slíbili i potomci rodiny Gaschů.

Práce mají být dokončeny letos v létě. Kompletně opravená hrobka pak bude představena v rámci tradiční Svatovavřinecké pouti.

Rodina Gaschů stála v roce 1883 u zrodu strojírenské tradice města. „Do vysídlení v roce 1946 dávala práci stovkám obyvatel Chodova a po čtyři generace se výrazně podílela na jeho rozvoji a politickém a společenském životě. Jeden z členů rodiny, Josef Gerstner, byl v letech 1900-1918 starostou Chodova,“ připomněl městský historik Miloš Bělohlávek.

Hrobka, kde jsou pochovány ostatky osmi členů rodiny Carla Gasche, pomalu chátrá už od roku 1945. Kromě zubu času se na jejím stavu podepsala větrná i vodní eroze.

Radnice chce postupem času nechat zrenovovat dalších 14 významných hrobových míst, kde jsou pochovány osobnosti Chodova.

Martin Polák