Pátrací akce skončila tragicky

Po pohřešovaném muži, který se ztratil po požití velkého množství alkoholu, včera pátrali záchranáři krušnohorské HS v okolí Vejprt. Akce skončila tragicky, muž byl nalezen bez známek života.

Před devátou ráno se na Horskou službu obrátili policisté, kteří ztraceného muže hledali už dva dny.„Vytvořili jsme pátrací tým z profesionálních i dobrovolných členů a vyrazili se dvěma těžkými terénními vozidly. Na naší stanici ve Vejprtech jsme pak zřídili základnu a stanovili si lokality, ve kterých budeme pátrat,“ uvedl k okolnostem akce Jan Šimeček, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Policie ČR v předchozích dnech prověřila postupně okolí restaurace, ve které Polák popíjel, zdravotnická zařízení a známé pohřešovaného. „Zjistili, že jeho mobilní telefon je stále aktivní v blízkosti objektu, kde byl naposledy spatřen. Bylo tedy jasné, že musíme pročesat bezprostřední okolí. Policisté znovu prohledali jeho ubytovnu a my jsme projeli dostupná místa, zatím však bez výsledku,“ popsal dění ve Vejprtech Jan Šimeček.

„V půl jedenácté jsme na místě měli už 10 záchranářů a vytvořili rojnici. Prohledávali jsme terén ve spolupráci s Policií ČR za použití systému GINA. Díky němu jsme viděli v reálném čase pohyb záchranářů a mohli je tak efektivně koordinovat,“ uvedl k pátrání Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory.

Kolem poledne pak nalezl policejní psovod bezvládné tělo v potoce pár set metrů po proudu od místa ubytování.„Po vyproštění policejními potápěči, ohledání koronerem a PČR naši členové tělo transportovali pomocí navijáku terénního automobilu na silnici. Po skončení akce Policie ČR ocenila naši pomoc, a především systém GINA, který velmi napomohl k lokalizaci pohřešovaného,“ doplnil náčelník Güttner.

Foto: Archiv Horské služby