Lokomotivy z Chebu ozdobí muzeum v Lužné

Unikátní zkušební jízda se uskutečnila v Chebu první dubnový den. Na trať Cheb – Kynšperk a zpět tu vyjely dvě známé lokomotivy Sergej a Čmelák, což se už v našich končinách hodně dlouho nestalo. Tyto dvě lokomotivy z chebského depa v pátek 5.dubna následně odjely do železničního muzea v Lužné u Rakovníka.

Lokomotiva Sergej a Čmelák na zkušební jízdě v Kynšperku nad Ohří. Foto: Milan Daněk

„Lokomotiva Sergej byla vyrobena v roce 1979 v SSSR v závodě na výrobu lokomotiv v Lugansku v té době se jednalo o poslední kus tohoto typu dodaný k ČSD. Lokomotiva Čmelák in. čísla 0001 byla vyrobena jako první prototyp tohoto typu v roce 1963 v závodě ČKD Praha jedná se tak o „praotce“ všech vyrobených lokomotiv tohoto typu,“ vysvětlil strojvedoucí a jednatel spolku Plzeňská dráha – výtopna Cheb Petr Proft.

Přes zimu měli železničáři obě lokomotivy umístěné v depu a opravovali je. Bylo třeba zrekonstruovat například poškozené součásti jako nefunkční brzdový rozvaděč anebo nefunkční buzení generátoru

Kromě opravy samotné provedli členové spolku celkovou údržbu obou lokomotiv i kontrolu důležitých celků, došlo k obnově některých nátěrů, umytí celé lokomotivy a odstranění olejových netěsností.

„Lokomotivy jsme zvyklý předat do muzea vždy funkční a proto bylo nutné provést zkušební jízdu a prověřit tak kvalitu oprav a přesvědčit se zda v pořádku dojedou do Lužné u Rakovníka. Odvoz lokomotiv do muzea probíhá již od roku 2002, kdy jsme také jako spolek v Chebu vznikly. Na trati Cheb –  Kynšperk a zpět jsme lokomotivy vyzkoušeli, výsledek je dobrý, lokomotivy pracovaly, tak jak měly. Nyní budou umístěné v železničním muzeu a během roku se pak vydají na různé akce, které se budou konat po republice,“ poznamenal strojvedoucí Petr Sčasný.

Za několik týdnů vyjede chebská Sergej na zatěžkávací zkoušku nově osazeného mostu přes hracholuskou přehradu do Pňovan na Plzeňsko. Bude se jednat o zatěžkávací zkoušku.

VID