Bral si na bratra úvěry, teď mu hrozí vězení

Na to, jak přijít k penězům, přišel dvaadvacetiletý muž z Karlových Varů. Měl si sjednávat úvěry na internetu. Na tom by nebylo nic divného, ale on si je měl brát na svého bratra, kterému tím způsobil škodu necelých 40 tisíc korun.

Policisté z obvodního oddělení v Karlových Varech sdělili dvaadvacetiletému místnímu muži podezření ze spáchání přečinů poškození cizích práv a úvěrový podvod.

„Toho se měl dopustit tím, že ve společném bytě si měl opatřit občanský průkaz jeho bratra,“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Bez jeho vědomí a souhlasu si měl udělat jeho kopii. Poté nejméně v pěti případech zažádal prostřednictvím internetové sítě u různých společností o úvěr. V žádosti uvedl nepravdivé a hrubě zkreslené údaje a doložit měl i kopii občanského průkazu jeho bratra, stejně jako jeho bankovní účet, výpisy z něj a potvrzení o příjmu,“ informovala. Ve všech případech mu byly žádosti schváleny a peněžní prostředky poskytnuty na účet jeho bratra. 

„Vzhledem k tomu, že zřejmě znal heslo pro odemknutí mobilního telefonu bratra, využil jeho nepozornosti a po odemknutí vstoupil do aplikace internetového bankovnictví, ze kterého si poskytnuté finance přeposlal na svůj účet,“ dodala mluvčí.