Policisté odhalili zloděje marihuany. Sklidili deset kilo rostlin. Stíhán je i pěstitel

Zajímavý případ řeší ostrovští policisté. Trestně stíhaný je nejen zloděj, ale i poškozený. Celý případ začal běžnou silniční kontrolou osobního auta, ve kterém posádka převážela marihuanu. Šetřením se prokázalo, že dva muži v autě „sklidili“ úrodu, kterou nezaseli. Pěstitelem a zároveň poškozeným byl šestačtyřicetiletý muž ze Sokolovska, který se svéráznému zahradničení věnoval v jednom z neobývaných domů v Jáchymově. Všem třem hrozí v případě odsouzení až desetiletý trest.

„V polovině února 2018 stavěla ke kontrole hlídka policistů z Ostrova osobní vozidlo, které řídil 26letý muž, a na místě spolujezdce seděl muž o rok mladší,“ informovala policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Při kontrole policisté zjistili, že v autě převážejí velké množství rostlin konopí. Dalším šetřením kriminalistů bylo zjištěno, že oba muži se spolu domluvili na krádeži konopí z neobývaného domu v Jáchymově, kterou zde měl neoprávněně pěstovat 46letý muž. Dvojice se domluvila, že k nelegální pěstírně přijedou autem. Rostliny konopí měli vytrhat z květináčů a naložit do vozidla za účelem jejich převozu, pozdějšího usušení a výroby drogy marihuana,“ upřesnila. Policisté oba muže zadrželi a konopí o hmotnosti necelých 10 kilogramů zajistili. Po usušení činila váha rostlin konopí téměř 2,5 kilogramu.

„Šetřením kriminalisté dále zjistili, že šestadvacetiletý muž měl během listopadu 2018 až ledna 2019 neoprávněně v několika případech prodat marihuanu nezletilým osobám,“ informovala mluvčí. Proti oběma mužům kriminalisté z druhého oddělení obecné kriminality v Karlových Varech zahájili trestní stíhání a obvinili je ze spáchání přečinu krádeže a nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, spáchané formou spolupachatelství.  V případě prokázání viny jim oběma hrozí trest odnětí svobody na dva roky až deset let, neboť byl čin spáchán ve značném rozsahu.

I pěstitel konopí, kterým je šestačtyřicetiletý muž ze Sokolovska, je kriminalisty trestně stíhaný. „Obvinili ho ze spáchání zvlášť závažného zločinu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Ten měl tzv. indoor způsobem za pomoci příslušné elektroniky, vzduchotechniky a dalších předmětů a látek tyto rostliny pěstovat,“ dodala Zuzana Týřová. V případě prokázání viny mu tak hrozí trest odnětí svobody na dva roky až deset let.