Změny tlaku způsobují i bolesti hlavy

Atmosférický tlak v Karlovarském kraji neustále kolísá. A zvláště teď, když je větrno. V uplynulých dnech spadla ručička barometru v některých i o 10 hPa, což mohli lidé pocítit i na svém zdraví. Mohla je začít bolet hlava, mohli se cítit malátní, unavení. V následujících dnech se oteplí a tlak bude zase stoupat, což opět bude pro tělo velká zátěž. Změny pociťují lidé na Chebsku, Sokolovsku a Karlovarsku mnohem více než v jiných částech republiky. Počasí tu totiž ovlivňuje oceánské proudění, což znamená, že počasí se tu mění rychleji než jinde. 

„Před pár dny dosáhla hodnota atmosférického tlaku 1035 hPa, což je nejvyšší číslo v dlouhodobé historii měření,“ sdělil pozorovatel počasí v Šindelové Rudolf Kovařík. „Mohla za to tlaková výše, která přešla z Německa přes naše území směrem k Maďarsku,“ poznamenal pozorovatel.

Atmosférický tlak má na člověka velmi silný vliv, který mnozí podceňují. 

„Podle tohoto tlaku a dalších veličin se vypočítává i takzvaná biopředpověď v relacích o počasí. Na organismus nejvíce působí jeho náhlé změny. Pokud se tlak změní během pár hodin o několik hektopascalů, ať už nahoru nebo dolů, vždycky je to pro tělo zátěž. Lidé se cítí prostě mizerně, ti, kteří mají problémy s krevním tlakem, mohou tyto změny pocítit mnohem více než kdykoliv jindy,“ vysvětlil Rudolf Kovařík.

Horší pro organismus je nižší tlak a jeho náhlý pokles. Ten vzniká v případě, že se ochlazuje a přichází dešťové srážky a nebo silný vítr, jako tomu bylo v uplynulých dnech. Na pokles tlaku reagují lidé s neurózami, depresemi a podobnými chorobami. Hlava začne bolet i toho, kdo na migrény ani netrpí.

„Lépe lidé vnímají, pokud tlak vzrůstá. To se stává v případě, že se otepluje, je slunečno a bezvětří. Ale nemusí to tak být vždycky. Hodnotu tlaku ovlivňuje mnoho faktorů a říct, že pokud jde tlak nahoru, bude zákonitě hezky, nelze. Pokud tlak rychle vyskočí, člověk to cítí negativně,“ doplnil Rudolf Kovařík.

Na horách bývá obecně nižší tlak než v údolích, protože vzduchový sloupec je menší než v nížinách. Tlak stoupá například i při úplňku, proto také mnoho lidí nemůže spát nebo se častěji budí.

Zdravotní problémy pociťuje pravidelně i Jana z Chebu. 

„Když se blíží vítr anebo déšť, cítím už několik hodin předem bolesti kloubů a svalů a vím, že se bude měnit počasí. Mám to tak už několik let a mohu se na to spolehnout,“ popsala.

VID