Místo kanceláří vznikne ve Špalíčku edukační centrum

Už několik let jsou prázdné domy ve Špalíčku v Chebu, kde sídlila Městská policie. Nyní by se prázdné domy mohly konečně dočkat plánované rekonstrukce. Vzniknout by tu pak mohlo speciální vzdělávací a edukační centrum. Rekonstrukce domů měla začít už v uplynulých letech, ale objevilo se zde několik problémů, které muselo město vyřešit. Pracovníci Nadačního fondu Historický Cheb by rádi využili na rekonstrukci zmíněných domů dotaci z norských fondů.

„Chceme podat žádost o tuto dotaci, aby se rekonstrukce těchto domů mohla naplno rozjet,“ informovala Marcela Brabačová z Nadačního fondu Historický Cheb.  

„Kolik přesně bude rekonstrukce stát, nelze v tuto chvíli říct, po podání žádosti budeme teprve připravovat novou projektovou dokumentaci, takže je na to brzy. Nicméně naposledy, když se o rekonstrukci uvažovalo, se mluvilo o částce kolem sedmi milionů korun. Památkáři si vyžádali novou projektovou dokumentaci kvůli odhaleným trámům v těchto domech. Původně se tu totiž uvažovalo o vybudování kanceláří,“ sdělila Marcela Brabačová.

Nakonec by se ve zmíněných domech chebského Špalíčku mělo objevit edukační a vzdělávací středisko. Děti a mládež by se tu seznamovaly a učily o historické hodnotě chebských krovů, jak vznikly, jaký materiál se na ně použil a mnoho dalšího.

V domech dříve sídlili strážníci městské policie, kteří odtud odešli v roce 2009. Domy jsou od té doby napadeny houbami a červotočem, protože se zde netopí. Naposledy sem město plánovalo umístit odbor projektového managementu a rozvoje. Záměr na vybudování kanceláří pro odbor projektového managementu a rozvoje však nakonec padl, protože se ukázalo, že náklady na rekonstrukci by byly příliš vysoké.

„V rámci průzkumných prací byly odkryty původní konstrukce. Ukázalo se, že například trámy, které byly při rekonstrukci v 60. letech minulého století necitlivě obloženy, jsou napadeny houbami a červotoči, a jsou tak velmi poničené,“ řekla tisková mluvčí města Chebu Simona Liptáková.

Popis: Prázdné místnosti po Městské policii potřebují rekonstrukci. 

VID