Co spojovalo básníka Goetheho s Františkovými Lázněmi? To se dozvědí návštěvníci výstavy

Co stálo za cestami básníka Goetheho do Františkových Lázní, to se dozvědí návštěvníci ve františkolázeňském muzeum. Výstava s názvem Goethe a Františkovy Lázně bude slavnostně zahájena v pátek 8. března v 19 hodin.

„Františkovy Lázně za jejich více než dvousetletou historii navštívila celá řada slavných osobností,“ uvedla pracovnice pro práci s veřejností a médii Petra Polívková. „Jedním z nejvýznamnějších hostů byl básník, spisovatel, politik a nadšený přírodovědec Johann Wolfgang von Goethe (1749–1832), od jehož narození letos v létě uplyne 270 let. Městské muzeum Františkovy Lázně u této příležitosti přichystalo drobnou výstavu s názvem „Goethe a Františkovy Lázně“, jež bude k vidění v hlavní budově muzea od 8. března do 16. června 2019,“ informovala.

Františkovy Lázně a celá krajina historického Chebska upoutaly básníkovu pozornost nejen díky svým unikátním přírodním podmínkám, nýbrž i díky vědeckému entuziasmu přátel, jež Goethe na Chebsku poznal. Touto významnou spojnicí byli především kriminální rada Joseph Sebastian Grüner a Karl Huss, oba velcí znalci historie, etnografie a geologie regionu.

„Výstava zpracovává téma Goethových cest do Františkových Lázní, okolnosti jeho pobytů, spisovatelovu snahu o průzkum Komorní Hůrky a také následný zájem zdejší veřejnosti o zachování vzpomínky na Goethův vztah k místu prostřednictvím pamětních desek a pomníků. Nechybí ani připomínka historického kontextu doby,“ doplnila Petra Polívková.

Výstavu mohou návštěvníci zhlédnout až do neděle 26. června.