Město Cheb bude kontrolovat podnikatele, jak nakládají s odpady

V nejbližší době čekají chebské podnikatele kontroly z chebského úřadu. Budou muset prokázat, jak nakládají s odpady z podnikatelské činnosti.

„Svoz všech složek odpadu si musí podnikatel zajistit sám u firmy oprávněné k převzetí odpadů (svozové firmy). V případě tříděného odpadu nabízí Cheb jako jedno z mála měst v České republice podnikatelům možnost připojit se k městskému systému,“ uvedl redaktor Chebských radničních listů Tomáš Ivanič. „Na základě smlouvy s městem a uhrazení poplatku, jehož výše je závislá na typu podnikatelské činnosti, mohou využívat po městě rozmístěné barevné kontejnery. Pokud by do těchto kontejnerů, které jsou určeny pro odpad z domácností, odpad odkládali bez uzavřené smlouvy, hrozí jim pokuta až do výše 300 tisíc korun,“ upřesnil.

Ceník za možnost třídit odpad z podnikatelské činnosti spolu s domácnostmi:

6.000 Kč/ kalendářní rok – ubytovací zařízení většího charakteru (ubytovací kapacita nad 40 lůžek – hotely, penziony, ubytovny);

2.400 Kč/ kalendářní rok – ubytovací zařízení menšího charakteru bez vlastní restaurace (ubytovací kapacita 10 – 40 lůžek) nebo samostatné restaurační zařízení, obchodní společnosti a příspěvkové organizace zřizované městem;

1.200 Kč/ kalendářní rok, pultové provozovny (spotřební zboží, potraviny), ubytovací zařízení do 10 lůžek, sezónní bufety, kiosky, kanceláře apod.

Zbytkový odpad po vytřídění (pokud při podnikatelské činnosti vzniká) musí podnikatelé na základě uzavřené smlouvy předat firmě oprávněné k převzetí těchto odpadů (svozové firmě). Za zneužívání městských nádob na směsný komunální odpad, které jsou určeny výhradně pro domácnosti, hrozí sankce.

V případě zájmu o sepsání smlouvy na separované složky odpadu s městem Cheb kontaktujte společnost CHETES s.r.o. – Ing. Michal Polák, tel. +420 725 557 238, e-mail polak@chetes.cz. S dalšími případnými dotazy se obracejte na oddělení místního hospodářství chebské radnice – Martin Dvořák, tel. +420 354 440 178, e-mail dvorak@cheb.cz.