Atmosférický tlak opět kolísá

Se změnami počasí se začal opět výrazně měnit atmosférický tlak. Na ten jsou někteří jedinci obzvláště citliví a změna několika Hektopascalů jim může znepříjemnit život. A právě v posledních dnech ručička barometru střídavě klesala a stoupala. Může za to především fakt, že počasí v kraji velmi ovlivňuje oceánské proudění. To způsobuje častěji změny počasí, s tím souvisí i častější výkyvy teplot a mnoho dalšího.

„Atmosférický tlak je od podzimu loňského roku problém. Vloni totiž nastala zvláštní situace, zhruba od konce jara přes léto až do podzimu se tlak držel víceméně v podobných hodnotách, a dá se tak říci, že byl stálý. Od začátku podzimu však došlo k tomu, že tlak se neustále mění, a to zejména tady, v Karlovarském kraji, protože naše počasí značným způsobem ovlivňuje oceánské proudění. Ve zbytku republiky je proudění kontinentální,“ sdělil pozorovatel počasí v Šindelové Rudolf Kovařík.

Počasí v České republice v následujících dnech ovlivní tlaková výše, která ze severu postoupí do střední Evropy. Zpočátku bude na naše území proudit chladnější vzduch. Foukat bude proměnlivý vítr.

„Skoky tlaku dokážou způsobit u lidí například únavu, malátnost, ospalost, bolesti hlavy anebo končetin. Kromě toho má tlak vliv i na psychiku, takže lidé jsou při jeho prudkých změnách více naštvaní, rozmrzelí a nervózní,“ dodal Kovařík.

Podobné problémy zaznamenala několikrát i Dana z Chebu. „Jakmile se má změnit počasí, ucítím takový zvláštní tlak na prsou, nebo mě začne pobolívat levá noha a do dvou dnů vždycky přijde nějaká výrazná změna, takže já na to věřím, potíže pociťuji už spoustu let,“

VID