Odhalit tajemství porcelánového šálkou mohou návštěvníci výstavy

Jak vlastně vniká porcelán? Kolik rukou se porcelánového šálku při jeho cestě k zákazníkovi dotýkalo? Tohle vše se mohou dozvědět návštěvníci výstavy ve františkolázeňském muzeu. Česko – německá výstava provede zájemce celým procesem výroby jednoho porcelánového šálku.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4945608

Součástí expozice, která vznikla ve spolupráci s Vogtlandmuseum Plauen, je také bohatý doprovodný program, k němuž patří i komentované prohlídky.

Přichystány budou také přednášky či muzejně-edukační nabídka pro školní třídy. Zájemci také mohou zhlédnout sérii krátkých filmů z výroby porcelánu v Karlových Varech Dvorech  v porcelánce G. Benedikt.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4945608

Bílé zlato, jak se dříve porcelánu říkalo, bylo velmi žádaným artiklem z Dálného východu. Vlastnili ho v té době jen bohatí.  Velmi často se proto mnozí pokoušeli o napodobení. „To se však podařilo až počátkem 18. století v Sasku, kde byla vynalezena technologie výroby tzv. tvrdého porcelánu. Do Čech se tato technologie dostala až na samém sklonku 18. století, a to díky durynským odborníkům, kteří také propůjčili vzhled nejstarší české porcelánové produkci. Po celé 19. století pak byl důležitý vzor míšeňské a vídeňské tvorby, která udávala tón výrobě porcelánu ve střední Evropě,“ řekla Lucie Kališová, kurátorka výstavy.

Výstava potrvá do pondělí 22. dubna příštího roku, kdy se bude stěhovat do sousedního Německa.