Video:  G4 vystavuje tvorbu Zdeňka Lhotáka a Jeffa Beera

Video: Dvě nové výstavy mohou zhlédnout návštěvníci v Art Centru Galerie 4. První je zaměřena na tvorbu německého multižánrového umělce Jeffa Beera – průřez jeho dosavadní tvorbou.  Na druhé výstavě mohou zájemci zhlédnout fotografie známého českého fotografa Zdeňka Lhotáka.

Díla obou umělců budou k vidění do 10. března.  Autor videa: Milan Daněk

Jeff Beer – 3. NP

Art Centrum Galerie 4 představí výstavu německého multižánrového umělce pocházejícího z blízkého pohraničí, na které poprvé vystaví výběr z aktuální tvorby. Jeff Beer se narodil v roce 1952 v Mitterteichu / Horní Falc. Absolvoval Státní univerzitu hudby ve Würzburgu. Jeff Beer je hudebníkem, malířem, sochařem, fotografem, grafikem a autorem, žije a pracuje jako nezávislý umělec v Gumpenu poblíž města Falkenberg v severovýchodním Bavorsku. K vidění budou fotografie, malby, sochy ale také koláže. Definujeme-li charakteristické znaky různorodé práce Jeffa Beera, jistě to bude skutečnost, že využívá vzájemných interakcí a zkušeností všech žánrů, s nimiž pracuje a z nichž tak mobilizuje dalekosáhlou energii. Na jedné straně celkový pojem kontrapunktu v hudebních partiturách je inspirací pro přísnou a hustou strukturu jeho sochařské práce a jeho fotografií. Na druhé straně je to onen melodický hudební idiom, který vyjadřuje myšlenku expresivního, doprovodného monodického „hlasu”, který prostřednictvím citlivých rysů děl cirkuluje v jeho kresbách, malbách a sochách. Jeho vlastní kompoziční práce působila nejen na hudební a architektonickou strukturu, ale i na utopii osvětlení rozšířené vizuality v obrazovém prostoru.

Zdeněk Lhoták – 4.NP

Art Centrum Galerie 4 představí výstavu Zdeňka Lhotáka k jeho významnému životnímu jubileu. Fotografie z jeho cest se výrazně liší od klasické fotoreportáže a hodnota barevných snímků z Nepálu je více v rovině pocitové než popisné. Jeho zájem o východní kulturu má své počátky v roce 1989. Odlišnost především tibetské kultury v konfrontaci s evropským důrazem na konzumní hodnoty života byla motivací k dokumentárnímu cyklu „Tibet closed”. Na tento černobílý ryze dokumentární soubor navazuje nový soubor „UNITED COLORS OF NEPAL”. Námět na tento cyklus Zdeněk Lhoták objevil při své první návštěvě Nepálu v roce 1994. Velké množství buddhistických a hinduistických oltářů, jejichž barevnost a patina vzniká každodenními dotyky věřících, je dokladem živosti této pro nás exotické kultury. V tomto souboru barevných detailů je zdůrazněna především výtvarná forma obrazů, která ve velkých formátech zvětšenin povyšuje detail na věrohodného a inspirativního nositele informací o odlišných životních hodnotách východních kultur.