V muzeu to žilo. Účastníci workshopu zdobili porcelán

Workshop jako doprovodný program k výstavě Ze života porcelánového šálku si nenechaly ujít bezmála tři desítky lidí. Výtvarná dílna, která se uskutečnila ve františkolázeňském muzeu, byla zaměřená na dekorování porcelánu. Lektorkou byla Lenka Sárová Malíská.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5099968

„V úterý 12. února proběhl v Městském muzeu ve Františkových Lázních workshop, který vedla designérka Lenka Sárová Malíská,“ uvedla restaurátorka muzea ve Františkových Lázních Lucie Kališová. Návštěvníci byli lektorkou seznámeni s porcelánem jako materiálem a technikami naglazurní dekorace. Dále si mohli vybrané způsoby zdobení porcelánu také vyzkoušet. „Lektorka předvedla, jak se rozdělávají a míchají naglazurní barvy, které pak účastníci mohli použít při dekoraci vybraného předmětu z porcelánu, a to buď štětcem či kresbou perkem. Dále byly po názorné ukázce způsobu použití k dispozici archy s obtisky na porcelán, vyrobené z naglazurních barev pomocí sítotisku. Z nich si mohl každý vybrat či vyřezat motiv dle vlastní fantazie a jím pak dekorovat porcelán,“ doplnila Lucie Kališová.

Nazdobené předměty pak designérka odvezla na dekorační výpal, který probíhá při teplotách okolo 750 °C. Účastníci workshopu si pak vlastnoručně dekorovaný porcelán mohou vyzvednout na pokladně Městského muzea ve Františkových Lázních od pátku 15. února.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5099968

Autorskou tvorbu designérky je možné zhlédnou i pořídit na stránkách http://maliska.cz/ nebo přímo navštívit její showroom v Karlových Varech.

Workshop proběhl jako doprovodný program k výstavě Ze života porcelánového šálku, kterou mohou návštěvníci shlédnout do 22. dubna.

Muzeum v rámci doprovodného programu dále zve návštěvníky na přednášku znalce Mgr. Ing. Miroslava Zíky o sběratelství porcelánu, která se bude konat 20. března a přednášku designéra MgA. Martina Přibíka o designu v porcelánové tvorbě dne 10. dubna.