Bachovy květové esence mohou vnést harmonii do naší mysli

Poslední dobou se hodně diskutuje o vlivu emocí a myšlenek na celkový zdravotní stav. Psychologové také upozorňují na důležitost psychohygieny v prevenci před psychosomatickými nemocemi.

Myšlenky a emoce se ukládají v mozku, přes nervové dráhy informace předávají pomocí „poslů“ jednotlivým orgánům. Pokud se negativní emoce nezpracuje, nezmění se postoj k životu a nezmění se myšlení, může tato blokáda vyvolat v některém systému či orgánu nemoc.  Jedním z pomocníků, jak uvést tělo a mysl k harmonii jsou například Bachovy květové esence.

O tom, co to vlastně Bachovy esence jsou, kdy by měly pomáhat a jak je správně používat, si Živé Chebsko povídalo s chebskou dětskou praktickou lékařkou Silvií Šubou.

Podávání Bachových květin nenahrazuje nutnou lékařskou péči.  Je to doplňková metoda léčby, někdy dostačující i samostatně. Klasické léky mají v mnoha případech nezastupitelné místo a není možné a mým cílem ani není je obcházet. 

Co jsou to Bachovy esence a k čemu by měly napomáhat?

 Bachovy květiny jsou koncentráty z květů divoce rostoucích rostlin a stromů. Užívání těchto koncentrátů květin ošetřuje člověka jako celek, nikoli nemoc. Pomáhají orientovat se v naší psychice, snaží se harmonizovat negativní emoce a nálady a nastolit vnitřní rovnováhu v různých životných situacích.

Pomáhají uvolnit zablokovanou životní energii. Každý nezpracovaný problém, strach, stres, úzkost, starost či obava životní energii oslabují či blokují, což může vést k fyzické nemoci.

Jak probíhá konzultace o možném využití téhle metody?

Při rozhovoru s klientem je velmi důležité, aby klient uměl zodpovědět na otázku, jak se cítí. Na první pohled je to jednoduchá otázka, ale mnoho lidí má problém na ní ze začátku odpovědět. Abychom na ni dokázali odpovědět, musíme umět sami sobě naslouchat, nezbytně se musíme orientovat ve svých pocitech.

Je nutné si začít sám sebe uvědomovat, zamyslet se, pojmenovat své pocity, aby se mohla odstranit příčina našeho nepohodlí. Ve stejné situaci, nemoci může mít každý odlišné pocity. Doporučuje se každý den strávit chvilku v tichu a sám se sebou.

Výsledkem rozhovoru je výběr jedné nebo více vhodných esencí a jejich příprava k užívání.

Pro koho je užívání Bachových esencí vhodné?

Esence mohou užívat jak děti, tak dospělí, zvířata i rostliny. Lze užívat buď přímo kapáním pod jazyk, nebo je lze nakapat do vody a průběžně popíjet. Ale mohou se také aplikovat přímo na kůži – třeba vtíráním pomocí tampónku nebo obkladem.

Základní dávkování je většinou 4×4 kapky denně na 2-3 týdny.

Esence pacient užívá buď jen krátkodobě, nebo pokud to stav vyžaduje, tak i dlouhodobě. 

Lze je užívat samostatně nebo v kombinaci s jinou léčbou. Nejsou návykové a ani nemají nežádoucí účinky. Mohou je užívat těhotné, novorozenci, staří lidé. 

Existuje někdo, kdo by je nemohl nebo neměl užívat?

Nevím, v literatuře jsem se s tím nesetkala. Uvádi se pouze to, že jimi nelze léčit fyzickou nemoc, ale pouze pocity, které fyzická nemoc vyvolává.

 Podávání Bachových květin nenahrazuje nutnou lékařskou péči.  Je to doplňková metoda léčby, někdy dostačující i samostatně. 
Klasické léky mají v mnoha případech nezastupitelné místo a není možné a mým cílem ani není je obcházet. 

Pokud někdo o užívání těchto esencí projeví zájem, může se objednat buď telefonicky nebo emailem. Konzultace probíhají v poradně, která se nachází ve stejné budově jako sídlí naše ordinace, ale o patro výše.

silvia@mudrsuba.cz, tel. 704 284 060 (telefonáty maximálně do 20hod.)