Na Karlovarsku našli odborníci novou sopku

Vzácný objev učinili vědci z České geologické služby. Nedaleko Karlových Varů detailně popsali další vyhaslou sopku. Její jméno je Krásný vrch a nachází se v obci Hroznětín. Stáří je necelých dvacet milionů let. Na úpatí sopky byl i lom na těžbu kamene. Horníci sice věděli, že se jedná o sopečné horniny, ale až nyní se povedlo dokázat, že jde o relikt jedné malé sopky a o jakou se přesně jedná.

„Tufový kužel Krásný vrch u Hroznětína jsme identifikovali na základě popudu kolegy Honzy Matějů z karlovarského muzea,“ sdělil na úvod vulkanolog z České geologické služby Vladislav Rapprich.

Tufový kužel vznikne, když k erupci sopky dojde v jezeře nebo mělkém moři.

„Prudké chlazení povrchovou vodou způsobí větší rozdrobení vyvrhovaného sopečného materiálu. Unikající pára zvyšuje explozivitu erupce, která však celkově není příliš velká. Rozdrobený sopečný materiál postupně vrší menší kužel. Podobně vypadala erupce sopky Eyjafjallajökull na Islandu v roce 2010. A pokud se někdo začal bát, musím všechny uklidnit, protože se jedná o zcela vyhaslou sopku, která nepředstavuje žádné nebezpečí,“ vysvětlil Vladislav Rapprich.

Stáří této sopky vypočítali odborníci na 17,5 milionu let. Na vrchu ještě pokračuje další bádaní. Podle odborníků je na Krásném vrchu úžasná skutečnost, že představuje kompletní průřez malou sopkou. Tím je tento vrch unikátní a zajímavý pro studium. Sopka je navíc mladší než Doupovské hory a její vznik spíše souvisí s vývojem Sokolovské pánve.

I když je nález unikátní a mnozí lidé by zatoužili na Krásný vrch zavítat, budou mít smůlu. Blízko se k němu nedostanou. I když je tento vulkán dobře patrný, je v dobývacím prostoru, kam je veřejnosti vstup zakázán.

Foto: Česká geologická služba                                                                                                    Text: VID