Ministerstvo přináší informace o kauze hovězího masa z Polska, které se dostalo i k nám

Ministerstvo zemědělství přináší aktualizované informace k probíhající aféře týkající se polského hovězího masa z nelegálních porážek. Zhruba 300 kilogramů hovězího masa z nelegálních porážek v Polsku odebraly podniky v České republice. Ve čtvrtek 31. ledna odpoledne o tom Polsko informovalo v celoevropském systému varování pro potraviny RASFF. Inspektoři Státní veterinární správy začali situaci ihned kontrolovat v místech určení.

Jak správně má být označeno prodávané maso? Názorné vysvětlení pojmů na etiketě masa

Podniky ze čtyř míst v České republice odebraly hovězí pocházející z polských jatek, kde poráželi nemocné krávy. Z jatek se přes distribuční společnosti dostalo maso na naše území. Vyplývá to z distribučních listů k masu, jak dnes Polsko informovalo v systému celoevropského varování RASFF.

„Jsem velmi znepokojen vývojem kolem aféry s polským hovězím. Není přece možné, aby stát Evropské unie nejprve tvrdil, že hovězí z nemocných a umírajících krav neopustilo polský trh a hned v dalších dnech se zjistilo, že to není pravda. Přes ujištění se dokonce hovězí dostalo i k nám. Je z toho bohužel patrné, že Polsko nemá systém kontrol a veterinárního dohledu dobře nastavený, nebo se tam porušují zákony. Budu po svých polských kolezích chtít záruku, že situaci napraví a změní pravidla veterinárního dozoru tak, aby skutečně fungoval a zajistil, že se podobné aféry už nebudou opakovat,“ řekl ministr Miroslav Toman.

Probíhající skandál týkající se nelegálních porážek v Polsku je primárně výsledkem nelegálních aktivit, i vzhledem k tomu, že porážka byla vykonávána záměrně v noci, aby se zabránilo úřednímu dohledu. Maso a produkty ze skotu, který neprošel po poražení (post mortem) veterinární prohlídkou, nesmí být uváděny na trh. Takové maso a produkty není možné prohlásit za zdravotně nezávadné.

Vzhledem k vážnosti situace odeslal ministr Toman oficiální dopis eurokomisaři Vytenisu Andriukaitisovi. Požádal jej o informace, kdy bude zahájen avizovaný audit Evropské komise v Polsku a jaké konkrétní kroky Komise přijme, aby se podobná situace neopakovala. Ministr také dopisem vyzval zpracovatele z Českého svazu zpracovatelů masa, aby alespoň do vyřešení kauzy co nejvíce preferovali maso z tuzemských chovů a u dovozového masa důsledně dbali na dosledovatelnost jeho původu. Prostřednictvím polské velvyslankyně v ČR Barbary Ćwiorové poslal ministr Toman také list polskému ministrovi zemědělství Janu Krzysztofovi Ardanowskému. Žádá ho o aktuální informace a o návrhy na řešení celé kauzy.

 „Naší prioritou je ochránit spotřebitele. S ohledem na vážnost situace bych jim proto doporučil, aby se polskému hovězímu vyhýbali. Zároveň je vyzývám, aby vždy dávali přednost potravinám s jasně doloženým původem. Konkrétně u hovězího platí, že v České republice je možné uvádět na trh pouze maso ze zvířat poražených na jatkách, kde každé zvíře projde veterinární prohlídkou před porážkou a následně také po porážce,“ uvedl Miroslav Toman.

Jak správně má být označeno prodávané maso? Názorné vysvětlení pojmů na etiketě masa

Ihned po ohlášení aféry s polským hovězím začali už před několika dny inspektoři Státní veterinární správy (SVS) s intenzivnějšími kontrolami zboží dovezeného z Polska. Do kontrol se zapojila i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta od pondělí zintenzivnila kontroly v obchodech a provozovnách společného stravování. Jen v tomto týdnu SZPI udělala 644 cílených kontrol, což je zhruba o 50 procent více než běžně. V zesílených kontrolách bude inspekce pokračovat až do odvolání.

Do ČR se loni přivezlo téměř 28 tisíc zásilek hovězího z Polska (hmotnost cca 14 300 tun). SVS zakázala uvolnit na trh necelých 8 tun (7,6 tuny kuřecího, 54 kg vepřového, 30 kg drůbežího kebabu a 4 kg masných výrobků), většinou bylo prohřeškem nenahlášení zásilky veterinární správě, jak je podle českých zákonů povinné.

Inspektoři Státní veterinární správy v roce 2017 provedli 7 048 kontrol zahraničních potravin, v roce 2018 pak 7 175 kontrol.  

Na webových stránkách Ministerstva zemědělství je možné si v aplikaci „Původ hovězího masa“ ověřit původ Vámi zakoupeného hovězího masa na trhu v ČR, které pochází ze zvířat v tuzemsku chovaných, vykrmovaných a také poražených:
http://eagri.cz/public/app/HoveziMaso/Vyhledat.aspx

Jak správně má být označeno prodáváné maso? Názorné vysvětlení pojmů na etiketě masa naleznete na této infografice:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/Infografiky/V_masoFT.pdf

Autor: Ministerstvo zemědělství