Šachy si v Mariánských Lázních zahráli Číňané i Indové

Celkem 198 lidí z celkem dvaceti zemí světa se zúčastnilo mezinárodního turnaje v šachách v Mariánských Lázních. Prestižní soutěž Open Mariánské Lázně se v tomto malebném městě konala už po osmnácté. Záštitu nad festivalem převzal mariánskolázeňský starosta Martin Kalina.  Zahrát si sem přijel i 75 letý Václav Pacl. 

„Šachy hraji už několik let. V této hře je nejdůležitější strategie. Pokud člověk nedává pozor, může soupeř učinit tah, který jeho protihráč nečekal. Šachy jsou kruté,“ řekl. „Šachy jsem si zahrál několikrát i v zahraničí, namátkou jsem byl například v Maďarsku v Budapešti. Jinak v Mariánských Lázních se mi velmi líbí, je to krásné město. I když se musím přiznat, že vyloženě památky už nevyhledávám. Stačí mi ale se projít městem a vychutnat si celkovou architekturu v lázních. Letos jsem například navštívil i lázeňskou knihovnu, kde jsem jako senior získal i průkaz zdarma a mohl jsem si pak přečíst své oblíbené knihy, protože televizi příliš nesleduji. Samozřejmě jsem si udělal několik vycházkových okruhů po městě a nesměl jsem minout kolonádu nebo divadlo,“ poznamenal vitální hráč. 

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5070360
 
Turnaj si získává každým rokem stále více příznivců. Na začátku se do Mariánských Lázní sjíždělo kolem padesáti účastníků. Klání se konalo v jednom z lázeňských hotelů. Potkat tu lidé mohli kromě Čechů, Poláky, Rusy, Ukrajince, Němce, Malajsijce, Číňany, Indy anebo Gruzínce. 
„Tento turnaj byl otevřený, takže se do něho mohl přihlásit kdokoliv, kdo splnil určitá kritéria. V tomto turnaji soutěžili i lidé, kteří nikdy před tím šachy závodně nehráli. Není mistrovská soutěž. Ale úroveň soutěže je vysoká a všechny údaje se pak zaznamenávají do světového žebříčku,“ řekl organizátor Open Mariánské Lázně 2019 Petr Laušman. „Takže lidé i tady bojují o body, aby se na světovém žebříčku posunuli výš,“ podotkl Petr Laušman. 
 
Utkání v Mariánských Lázních se zúčastnilo i 6 šachových velmistrů. Velmistr je ohodnocení hráče za nasbírané výsledky během několika let a tento titul lidem zůstává doživotně. 
„Při přípravě soutěže je nejtěžší asi pohlídat si, aby vám nikdo z přihlášených hráčů nevypadl, a to zejména u uzavřených her. U otevřených soutěží je to jedno, u uzavřených soutěží, pokud někdo ze skupiny nepřijde, nastává problém, který musíme vždy vyřešit. Musíme mít vždy připravenou náhradní variantu, kdy se například stane, že některý z hráčů v otevřené soutěži se přesune do té uzavřené, aby ten počet byl splněný,“ doplnil organizátor. 
 
Organizátoři už po několikáté uspořádali soutěž v hotelu Polonia, v tamním jídelním sále. A museli si s sebou přivést vlastní stoly. Ne proto, že by snad v restauraci chyběly, ale proto, že mají přesný rozměr na šachovnici. Dvacet ze šachovnic se dokonce přenášelo během soutěže online do celého světa.