Sdružení lázeňských míst ČR povede františkolázeňský starosta Jan Kuchař

Ve středu 30. ledna se sešel sněm Sdružení lázeňských míst ČR v sídle Czechturism v Praze, aby si jeho reprezentanti zvolili nové vedení pro následující čtyři roky. Toto sdružení zastřešuje a hájí zájmy 35 lázeňských měst v ČR.

Do rady tohoto sdružení usednou zástupci českých i moravských lázeňských měst, českou sekci budou ve sdružení reprezentovat zástupci měst Karlovy Vary, Teplice, Poděbrady, Mariánské Lázně a Lázně Bělohrad. Za moravskou sekci pak představitelé měst Hodonín, Karviná a Lednice. Do čela sdružení byl pak zvolen starosta města Františkovy Lázně Jan Kuchař.

Zeptali jsme se, co má v plánu sdružení v následujícím období. „Především je třeba pracovat na spolupráci s ministerstvem zdravotnictví, aby nedošlo k podobnému výpadku v lázeňství, jako tomu bylo v roce 2012, kdy došlo ke snížení proplácení lázeňské péče. Je třeba stále zdůrazňovat, že lázeňství je medicínský obor, nikoliv pouze turistický doplněk.“ sdělil Jan Kuchař. „Je třeba pracovat s vědci v oboru balneologie a prokázat klinicky léčebné účinky našich přírodních zdrojů a tím je povýšit na úroveň farmaceutik, každý by měl mít zájem léčit se přírodními procedurami a ne si nechat organismus ničit chemií. Jsme připraveni dokázat, že my jsme ta správná cesta“ dodal Kuchař. Sdružení jednalo i s Czechturismem na propagaci českého lázeňství. „Ano, se společností Czechturism jsme domluveni na některých aktivitách pro propagaci, v letošním a příštím roce by mohlo být o českém lázeňství více slyšet. Připraveny jsou dlouhodobé kampaně, ale domlouváme se i na účasti českých lázní na Expo 2020 v Dubaji“ doplnil. Starosta Františkových Lázní věří, že by lázeňství mohlo velmi pomoci i zápsání evropských lázeňských měst na prestižní seznam UNESCO. Nominační dokumentace „Great Spas of Europe“ na zápis, kde hlavní úlohu hrají Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně, byla před týdnem odevzdána v Paříži. „Určitě by tento zápis lázeňství velmi prospěl, jedná se o zapsání fenoménu lázeňství na seznam UNESCO, to už samo o sobě nese velkou propagaci lázeňství. Budeme doufat, že se tomu stane co nejdříve, tedy již v červnu 2020. V kombinací s dubajským EXPO 2020 by to bylo určitě velmi zajímavé“ doplnil Jan Kuchař.

Další info: https://www.jedemedolazni.cz/cs/lazenska-mista.html