Vysloužili si dlouhý potlesk ve stoje

Tradice vánočních koncertů Komorního smyčcového orchestru při ZUŠ Járy Cimrmana Františkovy Lázně sahá hluboko do minulosti. Orchestr jako takový založil bývalý učitel ZUŠ Cheb a pozdější ředitel ZUŠ Roberta Schumanna v Aši pan Miroslav Pešek v roce 1983, a od té do by se konají vždy dvakrát ročně dva koncerty určené široké veřejnosti: jarní a zvláště oblíbený vánoční. Ten zatím v řadě poslední se konal 26. prosince 2018 v obrazárně Chebského muzea.

Sólisté: Zuzana Puchelová, Milan Šauša Milan – housle, jako host člen České filharmonie kontrabasista Pavel Nejtek (bratr violoncellisty MUDr.Petra Nejtka)

Po tragickém odchodu pana Miroslava Peška převzala řízení orchestru jeho dcera, učitelka ZUŠ Járy Cimrmana Františkovy Lázně paní Zuzana Puchelová. Za 35 let existence se v řadách orchestru vystřídala řada hudebníků, přesto je však několik členů, kteří jsou jeho stálicemi, to jest jsou jeho členy od doby zrodu do současnosti. Kromě paní Zuzany Puchelové (housle) jsou to dále Miloslava Vaníčková (viola), Michal Karas (viola) a Petr Nejtek (violoncello).

Na koncertu vystoupila i dcera violoncellistky Jany Legat – flétnistka Sofie Legat, která zahrála koncert pro zobcovou flétnu od A. Vivaldiho.

Vánočním koncertem v Chebském muzeu si opravdu vynikajícími uměleckými výkony všichni, hudebníci i posluchači, připomenuli a oslavili 35. narozeniny orchestru. Velký ohlas měla úprava Bolera Maurice Ravela právě pro Komorní smyčcový orchestr, kdy gradace upravené skladby měla stejný účin jako originál. To a další výkony sólistů, jako například mladé Sofie Legat, která v tomto roce bude maturovat na gymnasium v Tirschenreuthu, ale zejména pak strhující vystoupení hosta, člena České filharmonie, kontrabasisty Pavla Nejtka (bratra Petra Nejtka) si vysloužily dlouhotrvající potlesk ve stoje koncertem nadšeného publika.

Foto a text: Jaroslava Rymešová