Dorazí silný vítr. Lítat bude i tlak

Silně foukat začne už v neděli večer a to nejen v Karlovarském kraji. Vítr bude proudit v nížinách až rychlostí 70 km/h na horách to může být až 110 km/h. V Karlovarském kraji budou projevy změny počasí nejvýraznější, protože počasí ovlivňuje oceánské proudění. Pozor by si lidé měli dávat především v blízkosti lesů. Kde může silný vítr v kombinaci s mokrým sněhem způsobit zlomení stromů, které mohou spadnout na silnici. Na horách se mohou ještě více tvořit sněhové jazyky a závěje.

V tuto chvíli se také velmi rychle mění i atmosférický tlak, který může citlivějším jedincům způsobit řadu problémů.

„Atmosférický tlak je od podzimu letošního roku problém. Letos totiž nastala zvláštní situace, zhruba od konce jara přes léto až do podzimu se tlak držel víceméně v podobných hodnotách, a dá se tak říci, že byl stálý. Od začátku podzimu však došlo k tomu, že tlak se neustále mění, a to zejména tady, v Karlovarském kraji, protože naše počasí značným způsobem ovlivňuje oceánské proudění. Ve zbytku republiky je proudění kontinentální. A v těchto dnech dochází opět k velkým výkyvům,“ vysvětlil odborník.

A v čem tkví záludnost změny tlaku?

„Skoky tlaku dokážou způsobit u lidí například únavu, malátnost, ospalost, bolesti hlavy anebo končetin. Kromě toho má tlak vliv i na psychiku, takže lidé jsou při jeho prudkých změnách více naštvaní, rozmrzelí a nervózní a obecně se dá říct, že nemají na nic náladu. Odborně se říká, že jedinci, kteří na změny tlaku reagují více než ostatní jsou meteosenzitivní,“ dodal Rudolf Kovařík.

VID