OtoTeuber: Starostování a zpívání jsou pro mne srdeční záležitostí

Je starostou obce, která sbírá různá ocenění, pořádá hudební vystoupení, kde také zpívá, vede Vesnický mažoretky, se kterými procestoval nejen náš region, ale vystupoval také v zahraničí a v neposlední řadě zachránil unikátní památku, zámek Nový Dvůr. Tím mužem je Oto Teuber. O tom, jak se dají všechny aktivity zvládnout, čím se chtěl jako dítě stát nebo i tom, jak složité je zachránit památku, si s ním Živé Chebsko povídalo.

Starostování a zpívání, jak to jde dohromady?

Špatně, obojí je náročné na čas, ale obojí dělám rád a od srdce, takže skloubit se to dá.

Pamatujete si, kdy jste poprvé vystoupil před lidmi a co jste zazpíval?

Pamatuji si to, poprvé jsem zpíval na škole na soutěži „Svátky písní“ s ostatními dětmi píseň „Jede sedlák do mlýna“.

Toužil jste být od dětství zpěvákem?

Toužil jsem být letuškou… (smích) Ale nakonec jsem si vybral povolání prodavače, jelikož mám rád práci mezi lidmi. A to mi zůstalo až do dnešní doby.

Foto: Oto Teuber a Míša Nosková

Kromě toho se věnujete také souboru Vesnických mažoretek, které slaví úspěch nejen tady v regionu, jak to začalo?

Před 12 lety za mnou přišla skupinka žen z naší vísky, že by chtěly nacvičit taneček na silvestrovskou zábavu… Taneček se líbil a do té doby je vedu. Máme v repertoáru několik druhů tematických vystoupení, se kterými jezdíme na kulturní akce. Zvou nás například na plesy, zábavy a další podobné akce. 

Na jakých místech jste už vystupovali?

Nejdále to bylo v Tunisku, Turecku a Egyptě. Nejraději to máme ale tady u nás v Čechách, kde jsme mezi svými.

Posluchači vás znají také z různých vystoupení, například s muzikálovou herečkou Míšou Noskovou. Jak ta spolupráce začala?

Dal nás dohromady před 9 lety koncert u nás v kostelíku, kde jsme si padli do oka a od té doby jsme přáteli a každoročně spolu máme několik koncertních vystoupení. Míša je úžasná a velmi přizpůsobivá zpěvačka.

Míša Nosková o Oto Teuberovy napsala:

Oto Teuber je jeden z mých opravdu blízkých přátel. Zpíváme spolu už téměř 10 let a od první chvíle jsme si sedli – jak lidsky, tak profesně. Musím říct, že za ty roky udělal neuvěřitelný posun a já se na naše společné koncerty vždy neskutečně těším. Myslím, ze Nový Kostel si nemohl přát lepšího starostu, o čemž koneckonců svědčí i to, že byl zvolen již poněkolikáté. Je to neskutečně usměvavý a pozitivní člověk a já jsem moc ráda, že ho znám a je můj kamarád.

V posledních letech také hostujete v Praze.  

Neřekl bych, že hostuji, pouze jsem zpíval na akci, která byla v divadle Hybernia. Byla to velice krásná příležitost, která mi splnila sen.

Do Nového Kostela jste loni pozval celý soubor divadla jednoho z pražských divadel s hrou Noc na Karlštejně, kde jste také účinkoval

Byl to divadelní soubor Třehusk se sólisty jako je Jan Rosák, Jančařík, Nosková, Bábor, Vydra a další. Já jsem alternoval Petra Jančaříka v roli krále Petra Cyperského.

Prvomájový průvod obcí Nový Kostel

Prozradil byste, na jaké představení se mohou v roce 2019 zájemci těšit?

To neprozradím, jelikož je to v jednání, ale mohu ujistit, že to bude romantika.

Díky vám se podařilo také zachránit zámek Nový Dvůr, kde v se v současnosti soustředí kulturní život z okolí. Jak těžké je v dnešní době zvládnout tak rozsáhlou rekonstrukci?

Jako každá památka v havarijním stavu, i tato si vyžaduje mnoho úsilí. Já obdivuji každého, kdo vlastní památkové chráněný objekt. Jsme tak trochu všichni blázni… Ale bez bláznovství, nadšení a dobrých přátel, by tyto památky již zanikly.

Prvním impulsem byla Míša Nosková, která mne požádala o výpomoc v oblasti hledání nějakého sídla pro ni a jejího manžela. Když si tuto památku společně se mnou prohlédla, zjistila, že je pro ni moc rozsáhlá. Já s rodinou jsme se ale do ní ihned zamilovali a rozhodli jsme se ji zachránit. Pak to šlo rychle: hypotéka, půjčky Foto: Archiv Oto Teuberaa vše, co bylo našetřené, se podařilo investovat do záchrany.

Foto: Archiv Oto Teubera

Historie stavby je zajímavá a sahá hluboko do historie…

Historie je dlouhá, za zmínku jistě stojí, že počátky sahají do počátku 16. století, kdy zde byl panský dvůr, který byl spravován ze zámku ve Waldově (Lesné). Významní majitelé, rod Multzů, vlastnil panství bezmála 300 let. Poté putovalo do rukou dalších šlechtických rodů. Poslední žijící vlastník dnes bydlí u Prahy. Od této velmi sympatické paní máme fotografie, které dokládají bohatý život na zámku do roku 1933. Po hospodaření státních statků a zemědělské společnosti jsme v roce 2013 panství odkoupili a dnes zde i bydlíme.