Kradl všude, kam přišel a ještě založil požár

Až na pět let bude mít pravděpodobně třiatřicetiletý muž o ubytování postaráno. Kradl skoro všude, kam ho nohy zavedly. Napřed se mu zalíbilo autorádio, které si vzal z cizího auta, pak vykradl prodejnu se suvenýry a nejspíš proto, aby zametl stopy, obchod pro jistotu zapálil. Teď už sedí ve vazbě.

Sokolovští kriminalisté již zahájili trestní stíhání třiatřicetiletého muže z Nového Sedla, kterého obvinili ze spáchání přečinu krádež a přečinu poškození cizí věci.

„Obviněný měl nejdříve ve čtvrtek 20. prosince poblíž Nového Sedla vniknout do odstaveného vozidla značky Renault. Z toho měl odcizit autorádio. Tímto svým jednáním měl způsobit majiteli osobního automobilu škodu přes pět tisíc korun,“ informoval policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

To ale nebylo vše, protože třiatřicetiletý muž měl znovu úřadovat v nočních hodinách mezi prvním a druhým vánočním svátkem. „Tentokrát se vydal do sousedního Lokte, kde měl vniknout do prodejny suvenýrů. V té bral vše, co mu přišlo pod ruku. Kromě toho, že měl odcizit několik stovek různých upomínkových předmětů s tématikou města Loket, tak měl odcizit například i kapesníky, knížky, lihové bylinné roztoky, diáře či žárovky. Při svém odchodu měl navíc v prodejně založit na několika místech požár, který se ovšem podařilo přivolaným hasičům rychle zlikvidovat,“ řekl mluvčí. I přesto se vlivem sálavého tepla a zplodin z hoření poničilo vybavení prodejny, obvodové zdi i výmalba s historickými motivy. Svým jednáním tak třiatřicetiletý muž způsobil v prodejně suvenýrů škodu téměř 180 tisíc korun.

„Policisté následným důkladným šetřením k odcizeným předmětům zjistili důležité poznatky. O několik hodin později mezi Loktem a Novým Sedlem policisté kontrolovali podezřelou osobu. Během kontroly u muže našli upomínkové předměty, které byly odcizeny z prodejny suvenýrů,“ upřesnil Jakub Kopřiva. Z tohoto důvodu policisté muže okamžitě zadrželi a převezli na obvodní oddělení.

„Následně bylo zjištěno, že třiatřicetiletý muž v posledních dnech přespával ve sklepě domu v Lokti, kde ho v mrazivém počasí nechávali majitelé domu. Ve středu 26. prosince majitelé domu muže pozvali na snídani, během které jim měl sdělit, že si nakoupil různé věci. V odpoledních hodinách se majitel domu dozvěděl o odcizených věcech z místní prodejny suvenýrů a okamžitě se šel podívat do sklepa, kde v posledních dnech přebýval třiatřicetiletý muž. Ve sklepě objevil krabice a igelitové tašky plné různých předmětů a okamžitě přivolal policii,“ doplnil mluvčí. Ukázalo se, že se jedná o věci odcizené z prodejny na náměstí v Lokti a proto je policisté okamžitě zajistili.

Třiatřicetiletému muži hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na pět let, jelikož byl za stejný čin v posledních třech letech pravomocně odsouzen.