Vánoce bez sněhu? Žádné překvapení!

Vánoce bez sněhu nejsou podle odborníků žádné překvapení. Podle lidových pranostik se to stávalo už před více než 500 lety. Pranostika říká: Na Adama a Evu čekej oblevu. Může za to několik specifických faktorů. Jednak náklon Planety Země směrem ke Slunci, frontální systémy ve vzduchu a spousta dalších, které se rok co rok opakují. To, že byl někdy na Vánoce sníh, byla podle znalců spíše náhoda. 

„Oblevu naši předci těsně před Vánoci velmi dobře znali, proto ji také dali do pranostiky. Nebyly to žádné nahodilé žvásty, jak si ještě dnes mnozí myslí. Spousta pranostik má reálný základ, který platí i dnes,“ vysvětlil pozorovatel počasí v Šindelové Rudolf Kovařík. 

V době kolem Vánoc se totiž nad Evropou objevuje mohutná tlaková níže, která rozbíjí takzvané kontinentální proudění. 

„Karlovarský kraj je v tomto specifický. Počasí tu hodně ovlivňuje oceánské proudění. To znamená, že počasí je tu velmi proměnlivé a jeho změny pocítíme téměř okamžitě, přičemž na Moravě mají úplně jiný ráz počasí, protože tam počasí ovlivňuje kontinentální proudění. To je stálejší a nemění se tak rychle a tak často,“ přiblížil odborník. 

Před vánočními svátky se začne nad Evropu dostávat teplejší vzduch z atlantického oceánu. A záleží mnohdy na tom, jak dlouho fronta trvá. 

„Samozřejmě, že počasí nefunguje na klíč, ale ovlivňuje ho řada celkových faktorů. Proto ne každým rokem je obleva v pravém slova smyslu a proto před například třiceti lety nebo čtyřiceti lety mohli lidé zaznamenat více sněhu během Vánoc, protože tato fronta dorazila nad střední Evropu dříve nebo až později. A vznikly tu tak v minulosti dobré sněhové podmínky. Ale není pravda, že by vždy v minulosti byl sníh na Vánoce. To ani není možné, periodicita počasí zůstává téměř stejná. Tak jako máme jaro, léto, podobně se střídají i frontální systémy,“ poznamenal Rudolf Kovařík. 

Za více než čtyřicet let pozorování zjistil pozorovatel počasí, že během deseti let jsou čtvery Vánoce sněhové a šestery jsou blátivé.