Rostou tu budoucí pěvecké hvězdy?

Další vítězové Základní umělecké školy Járy Cimrman Františkovy Lázně jsou ze třídy populárního zpěvu paní učitelky Soni Leškové.  Adam Valenta s Klárkou Nesvarbovou  ve své kategorii zvítězili v pěvecké soutěži Březovský lístek a postoupili do Prahy, do finále soutěže, která se uskuteční příští rok v únoru.  Přesvědčivě zazpívali v duetu Letní lásku z Pomády a Budu tu stát od Davida Deyla.Zpěvák hudebka Františkovy Lázně web

Foto: Soňa Lešková s Adamem Valentou zkoušeli ve třídě novou píseň.

Adam k tomuto úspěchu přidal ještě druhý, když se v kategorii ve věku 11 – 15 let sólistů stal absolutním vítězem a tím zajištěným postupem do celorepublikového finále v Praze, které se uskuteční v 1. – 2. února 2019 pod názvem Folky Tonk.  Adam zazpíval Rolling in the deep od Adele.

Zatímco Klárka se věnuje kromě zpěvu ještě tancování (viz článek o úspěchu jejich taneční skupiny v taneční soutěži), Adam je výborný hráč na trubku (hru na tento nástroj se učí u pana učitele Jana Kováře).

Další v současnosti velice dobrou začínající zpěvačkou ve třídě paní učitelky Soni Leškové je Kristína Kůtková. Ve věkové kategorii 15 – 30 let ve finále soutěže Karlovarský hlas místo, které se konalo začátkem prosince, obsadila v silné konkurenci prvou příčku a zvítězila.

Paní učitelka Soňa Lešková, kterou jsme zastihli ve třídě s Adamem při výuce, se pochlubila, že se jí opravdu v poslední době urodilo takových talentů jako je Adam, Klárka nebo Kristína víc, ale nechtěla všechny jmenovat z obav, aby někoho nevynechala.  Učí na Základní umělecké škole Járy Cimrmana ve Františkových Lázních už desátým rokem. Některé její žačky už studují na Konzervatoři.  Je to Alžběta Moravová (v tomto školním roce končí 5. ročník Konzervatoře v Praze a bude absolvovat) a Natálie Martínková, která studuje na téže konzervatoři druhým rokem. Obě zvolily jako obor populární zpěv.

Také paní učitelka si posteskla, že pěveckých soutěží, kde by se mohly srovnávat výsledky práce různých škol a žáci dostali příležitost poměřit v konkurenci druhých, co se naučili a co již dokážou také není mnoho.  K těm nemnohým určeným dětem a mladistvým patří v našem regionu pouze Březovský lístek a Karlovarský skřivánek.

Paní učitelka se věnuje v současné době 17 žákům, práce jí těší, a z výsledků svých odchovanců se vždy raduje spolu s nimi.  Sama je maminkou dvou dětí, dcerky a syna, obě se věnují také „kumštu“.

Adam, kterého jsme se také ptali, je – aspoň v přítomnosti reportéra – nemluvný. Dozvěděli jsme se ale, že si od malička rád zpívá s maminkou a že svůj talent patrně zdědil po ní. Dokonce, ale to už na něho prozradila paní učitelka, si jeden společný duet natočili a podarovali rodinu. Na druhé straně prý skoro vůbec neposlouchá písničky v rozhlasu, takže ani nemůže říci, který ze zpěváků by byl jeho idolem. Paní učitelka to kvitovala dobře, aspoň zůstává Adam svůj, originální. Pokud se totiž začínající zpěvák upne na nějaký vzor, pak chtě nechtě začne mít tendence ho napodobovat a jeho osobitost se ztrácí. Adam má krásný jemný a znělý hlas, který se hezky poslouchá (a doufá, že se už nijak výrazně nezmění ani až se změní v hlas mužnější) a že si uchová svoji originalitu.

A Adam? Zatím rozhodně svoji budoucnost se zpěvem nespojuje.  Příští rok bude absolvovat (do třídy paní učitelky Soni Leškové začal chodit, když byl ve třetí třídě „základky“), a na Konzervatoř zatím nepomýšlí. Co ale by chtěl v životě jednou dělat, zatím ještě přesně neví. Určitě ale, ať už bude čímkoli, hudba a zpěv zůstanou u něj na prvním místě mezi zájmy.

Text a foto: J. Rymešová