Na Seebergu oživili pozapomenuté vánoční zvyky

Zhlédnout prostřený štědrovečerní stůl našich předků z Chebska, ochutnat vánoční speciality, vyzkoušet si pletení vánočky a zaposlouchat se do sváteční hudby mohli návštěvníci Seebergu. Akce s podtitulem Chuť a vůně Vánoc přilákala v sobotu 8. prosince na hrad několik stovek návštěvníků.Adventní trh Seeberg hrad 2

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4924093

Prostřený štědrovečerní stůl s jídly, která se z našeho jídelníčku vytratila, byl ke zhlédnutí v barokní hrázděné stodole. „Připravili jsme s kolegy štědrovečerní tabuli s nejrůznějšími pokrmy, které se běžně jedly před sto lety na Chebsku,“ uvedl ředitel františkolázeňského muzea Štěpán Karel Odstrčil. „Na rozdíl od minulých ročníků, jsme se tentokrát zaměřili na tabuli spíš bohatších obyvatel našeho regionu. Kromě tradiční a známé štoly, mohli přítomní vidět také tradiční cukroví, jako jsou třeba datlové pusinky. Zajímavostí je kapr po Česku na černý způsob, ve kterém jsou zastoupeny chutě od sladké po slanou,“ upřesnil. Připravovaná jídla obsahovala suroviny, které jsou nám dnes běžně dostupné, jako třeba oříšky, mandle, citrusy a další, které však dříve bývala výsadou těch bohatších lidí. „Levná záležitost nebyl také cukr, bílá mouka, atd. Bohatší tabule tak obsahovala pro nás dnes zcela běžné suroviny. Cukroví nebo štólu si tehdy nemohl dovolit každý. Zatímco zde máme kapra jako hlavní chod, u chudších rodin představovaly hlavní chod Bröithn Biazala – spařené koláčky,“ doplnil.

Návštěvníci si mohli vyzkoušet například zdobení perníčků nebo pletení vánočky z šesti dílů. Připravena byla také dílna, kde si zájemci vytvořili vánoční svíčku, vyzkoušeli si paličkování nebo mohli prostřednictvím Ježíškovy pošty poslat přání svým blízkým.

Tradiční vánoční písně a zvyky připomněl také Ašský dudácký soubor. Připraveno bylo také občerstvení i teplé nápoje.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4924093Adventní trh Seeberg hrad 1