V Chebu studenti prověřili své znalosti historie

Do auly Západočeské univerzity v Chebu se i letos sjelo celkem 225 studentů z České a Slovenské republiky. Konal se tu v pořadí už 27. ročník dějepisné soutěže studentů gymnázií. Připravilo ji, stejně jako v minulých letech, Gymnázium Cheb. Soutěž byla letos zaměřená na otázky z období od roku 1968 až do roku 1977 a měla podtitul Rok naděje a léta zklamání. Z Karlovarského kraje se dějepisného klání zúčastnili studenti z Chebu, Sokolova a Ostrova.

Foto: Soutěž 2017

Zvládnout tak náročnou soutěž není nic jednoduchého, proto se na ni studenti náležitě připravují.

„Chystali jsme se s týmem několik měsíců dopředu. Přičemž nejintenzivněji jsme se připravovali v posledních týdnech před soutěží. Použili jsme doporučenou literaturu, která je před každým ročníkem vyhlášená, zároveň jsme k tomu měli doporučené různé jiné studijní materiály, videa a podobně,“ řekla studentka septimy Gymnázia v Sokolově Markéta Šteklová.

Dějepisná soutěž studentů gymnázií, pořádaná Nadačním fondem Gaudeamus při Gymnáziu Cheb, je již řadu let největším setkáním středoškolských studentů České a Slovenské republiky. V průběhu soutěže studenti prezentují v písemných testech své vědomosti, které svou hloubkou, zejména u družstev v popředí výsledkové listiny, v dobrém slova smyslu pravidelně šokují přítomné vysokoškolské pedagogy.

„Vzhledem k mimořádnému zájmu se od roku 2014 ve všech 22 krajích České a Slovenské republiky uskutečňuje krajské kolo, přičemž letošního, XXVII. ročníku se zúčastnilo 259 gymnázií z obou zemí. Z krajského kola pak vzešel tradiční počet 75 gymnázií,“ informoval pedagog a organizátor soutěže Miroslav Stulák.

Po sečtení výsledků jednotlivých kol skončil tým chebského gymnázia se 176 body na 14. místě, vítězství si z Chebu odvezli studenti z Gymnázia Brno, Barvičova, kteří vybojovali 209 bodů. Sokolov se umístil na 59. místě a Gymnázium v Ostrově na 43. místě.

VID