Adventní trhy v Evropě: pozor na ceny i triky kapsářů

Při rozjímání u svařeného vína a hořícího dřeva je dobré myslet na několik věcí, které mohou návštěvníky adventních trhů ušetřit nepříjemných zážitků. Na co dát pozor a jaké triky mohou zkusit prodejci či kapsáři ve Vídni, Drážďanech, Bratislavě a dalších místech v sousedních zemích, zjistilo Evropské spotřebitelské centrum ČR.

Tisíce Čechů se o druhou adventní sobotu 8. 12. chystají například na nejstarší německý vánoční trh v Drážďanech, kde se koná Štolová slavnost. Stále více je láká adventní Vídeň, Bratislava a další města, kde si mohou nejen vybrat z nepřeberného množství pochutin a zboží, ale stát se také cílem triku některých prodejců i kapsářů.

„Je potřeba být připraven na cokoli. Některé nabídky mohou být značně předražené, jindy prodejce nevydá účtenku, což může způsobit problém při pozdější reklamaci. Na zboží z trhů je v Evropě dvouletá záruka, prodejci jsou povinni jasně a srozumitelně uvádět ceny. Ani v jiných zemích nejde odstupovat od smlouvy na zakoupené zboží do 14 dnů bez udání důvodu,“ shrnuje Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra ČR.

Kodex: zobrazit ceny a třídit odpad

Pokud člověk zjistí před nákupem nějaký nedostatek, měl by ho dobře zvážit. Například u zboží, deklarovaného jako ručně vyrobené či domácí, je vhodné zkontrolovat cedulku, kde musí být výrobce uveden – stejně jako datum spotřeby.

„Bratislava se snaží o spokojenost návštěvníků tím, že se prodejci ve smlouvě o pronájmu stánků zavazují k dodržování Kodexu trhovníka. Podle něj mají dbát na kvalitu a čerstvost nabízených produktů, pochutin a služeb a také zajistit jejich řádné označení viditelnými cenovkami. Mimo jiné se zavazují, že budou třídit vznikající odpad,“ upozorňuje Ondřej Tichota.

Pět triků kapsářů

Policie v Rakousku varuje před vzrůstajícím počtem kapesních krádeží na adventních trzích. Je vhodné batohy a kabelky dobře zapnout a dávat pozor především na následující situace a triky:

  1. Zakopnutí: Jeden zloděj zakopne před obětí, čímž získá její pozornost, a druhý zloděj snadno odcizí kabelku či batoh.
  2. Tlačenice: V tlačenici u stánku se zloděj zezadu namáčkne na oběť a buď kabelku ukradne, nebo z ní vytáhne peněženku.
  3. Trik s mapou: Jeden zloděj se ptá na cestu, ukazuje mapu či mobil. Oběť se mu snaží pomoci, zatímco druhý zloděj jí vezme batoh či peněženku.
  4. Směna peněz: Zloděj požádá o směnu peněz, oběť vyndá peněženku a během chvíle ji nemá.
  5. Polití kečupem: Návštěvník vánočního trhu je „náhodně“ potřísněn kečupem nebo jinou tekutinou a při pokusu o čištění zmizí oběti peněženka z kapsy.

Parkování a kontroly alkoholu

Možnosti parkování, parkovacích zón i městské dopravy z parkovišť typu P+R lidé najdou na webových stránkách jednotlivých měst. Varování pro řidiče pak přichází zejména z Rakouska, kde se na policie v období adventních trhů zaměřuje na řízení pod vlivem alkoholu. Pokuty mohou být velmi vysoké i v jiných zemích.

Evropské spotřebitelské centrum ČR bezplatně pomáhá spotřebitelům řešit spory z jiných zemí Evropské Unie, Norska a Islandu. Poskytuje informace o právech spotřebitelů na jednotném trhu. Je členem sítě Evropských spotřebitelských center a jeho činnost je financována Evropskou komisí a Českou obchodní inspekcí, při níž působí.