Mlsat se dá i zdravě

Blíží se jedny z nejkrásnějších svátků – Vánoce. Málokdo si je umí představit bez cukroví, ale jaké upéct? Co letos vyzkoušet zdravější variantu? Andrea Sasková z Mariánských Lázní, výživová poradkyně, autorka několika kuchařských knih, lektorka workshopů o zdravé výživě a výborná kuchařka se podělila se čtenáři o svoje zkušenosti s přípravou zdravější varianty vánočního cukroví.

Knihy plné rozmanitých receptů se také mohou stát krásným dárkem pro své blízké. Objednávat můžete zde:

Andrea Sasková recepty vaření 1Foto: Archiv Andrea Sasková

„Než z našich kuchyní téměř nadobro vymizela žitná mouka a vystřídala jí všudypřítomná bílá pšeničná, pekly se vánoční perníčky zásadně z žitné mouky,“ uvedla Andrea Sasková. „Naše prababičky by nám o nich mohly vyprávět a předat nám ty pravé recepty na ty nejlepší medové perníčky. Můj oblíbený a léty prověřený je právě na pravé medové perníčky,“ informovala

Medové perníčky

250 g žitné mouky hladké

50 g másla

1 vejce

3 lžíce medu (nebo javorového sirupu)

2 lžíce mléka

1,5 lžičky jedlé sody

1 lžička kůry z bio citrónu (chemicky neošetřeného)

1/2 lžičky mletého hřebíčku a skořice (může být i badyán nebo koření na perníčky podle chuti)

  1. Máslo necháme chvilku změknout a poté ho utřeme s medem nebo javorovým sirupem do pěny. Po troškách přidáme mléko a nakonec vejce.
  2. Mouku smícháme s kořením a jedlou sodou a přidáme k tekuté směsi. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici odležet do druhého dne nebo minimálně 2 hodiny.
  3. Odleželé těsto přendáme na pomoučený vál a vyválíme z něj 3-5 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme různé tvary perníčků.
  4. Perníčky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 10 minut (podle druhu trouby) než lehce zezlátnou.
  5. Perníčky necháme 10-14 dní v chladu odležet, aby změkly.

A čím prospívá žitná mouka a proč bychom jí měli zase zařadit do jídelníčku?

Pro naše čtenáře připravila Andrea Sasková úryvek ze svojí knížky Vaříme Srdcem.

Andrea Sasková recepty vaření 4Foto: Archiv Andrea Sasková

Žitná mouka a žitné vločky

Žitná mouka obsahuje oproti pšeničné mnohem méně lepku, což poznáte už při kynutí těsta. Pokud použijete klasické droždí, je potřeba přidat do těsta část pšeničné (nejlépe špaldové) mouky, aby těsto vůbec vykynulo. Nicméně pokud nespěcháte, můžete dát kynutí ten správný čas a použijete žitný kvásek, výsledek vás nadchne. S žitným kváskem je možné upéct chleba skutečně jen ze žitné mouky a navíc bude úžasný, nadýchaný a zdraví prospěšný.

Žitná mouka se mele z celých zrn, proto obsahuje mnohem více vlákniny než klasická bílá pšeničná. O prospěšnosti vlákniny jsem se zmiňovala už u ovesných vloček. U žitné mouky to platí také: vláknina zvyšuje pocit nasycení, vyrovnává hladinu krevního cukru (po žitném pečivu dostanete mnohem později hlad), snižuje hladinu cholesterolu, prospívá normálnímu fungování střev a správné tvorbě střevní mikroflóry. Tohle všechno v bílém pečivu (rohlíku) chybí. Proto žitný chléb (a zejména ten kváskový) daleko méně nadýmá, pomáhá proti zácpám, působí preventivně jakýmkoliv střevním potížím, chrání srdce a cévy a pomáhá při cukrovce. Žito a žitné pečivo obsahuje také zajímavé množství antioxidantů, které opět zpomalují stárnutí. Žito obsahuje také další speciální látky, u kterých studie prokázaly, že ve větší míře chrání před srdečně-cévními onemocněními. Není to tedy jenom vláknina v žitu, která se stará o vaše srdce, je to i specifický soubor jedinečných antioxidantů.

Žitné vločky můžete použít stejně jako ovesné do různých kaší, moučníků nebo k zahuštění pokrmů. Žitné i ovesné vločky můžete spolu zajímavě kombinovat a vytvořit tak skvělý pokrm, který je svými vlastnostmi srovnatelný s tzv. superpotravinami. Přidáním ovoce, semínek a oříšků můžete vytvořit chutné a zdravé domácí müsli nebo teplou snídaňovou kaši.

Žitnou moukou můžete také nahradit ve většině receptů bílou pšeničnou. Stačí mít chuť zkoušet a dají se vykouzlit báječné bábovky, koláče i dorty.

V našich kuchyních se běžně vyskytovala také další velmi zdravá obilovina – pohanka, která je přirozeně bezlepková a má mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Dnes, kdy stoupá počet lidí alergických na lepek, si pohanka zase pomalu získává množství příznivců. Je skvělá jako příloha k masu, do slaných i sladkých kaší a dá se z ní i upéct zdravé a přitom velmi lahodné vánoční cukroví. V cukroví má pohanka možnost naplno rozvinout své jemně oříškové aroma a připravit nám i našim chuťovým pohárkům tu správnou vánoční atmosféru.

Knihy plné rozmanitých receptů se také mohou stát krásným dárkem pro své blízké. Objednávat můžete zde:

Vanilkové rohlíčky

300 g pohankové mouky (hladce namleté)

200 g másla

1 vanilkový lusk (nebo 1 bio vanilkový cukr)

3 lžíce javorového sirupu

100 g mletých vlašských ořechů

Na obalení (pokud obalujeme, chutnají skvěle i neobalené): 20g březového cukru (xylitol) rozemletého na moučkový

  1. Mouku smícháme se semínky z vanilkového lusku a necháme chvilku odležet, aby se vůně rozvinula. Přidáme ořechy a promícháme.
  2. Máslo necháme změknout a utřeme ho s pomalu přidávaným javorovým sirupem. Přidáme k sypké směsi mouky a ořechů a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici do druhého dne.
  3. Z odleželého těsta vytvoříme úzký váleček, krájíme pravidelné úseky a tvoříme rohlíčky nebo použijeme formičky na rohlíčky.
  4. Rohlíčky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 160°C přibližně 10-15 minut (podle druhu trouby) lehce do růžova.
  5. Rohlíčky necháme pár dní odležet v chladu na změknutí.

Na otázku, proč je pohanka tak zdravá, opět autorka knihy Srdcem Dětem Andrea Sasková odpovídá:

Pohanka je další skvělá, přirozeně bezlepková obilovina. K jídlu se stejně jako u jáhel používá pohanka loupaná. I tak má zrno pohanky vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny. Nerozpustná vláknina neobsahuje žádné kalorie, vaším tělem v podstatě jen projde, ale na své cestě vezme s sebou nestrávené zbytky potravy, střevní balast a další škodlivé látky. Naopak rozpustná vláknina vytvoří hustý gel, který slouží mimo jiné jako potrava pro prospěšné střevní bakterie.

Pohanka vyniká hlavně vysokým obsahem rutinu (vitamín P). Ten podporuje pružnost a pevnost cév, pomáhá zastavovat krvácení, zmírňuje tvorbu modřin a působí jako srdečně-cévních chorob. Příznivě působí i na křečové žíly. Zinek v pohance podporuje obranyschopnost a působí preventivně proti chřipce a nachlazení. A když už onemocníte, pohanka vám pomůže se z toho dříve dostat. Výše zmiňovaný rutin totiž podporuje vstřebávání vitamínu C a jeho využitelnost v organismu. Je to také významný antioxidant s protizánětlivými účinky.

Andrea Sasková recepty vaření 2Foto: Archiv Andrea Sasková

Pohanka obsahuje oproti ostatním obilovinám i vyšší množství bílkovin, v téměř dokonale využitelné podobě pro lidský organismus. Proto je doporučovanou potravinou pro vegetariány a vegany. Z pohanky je možné připravit jak sladká, tak slaná jídla. Oproti jáhlům, které mají příjemnou jemnou chuť, vyniká pohanka velmi osobitou chutí a aroma. Často vyvolává protichůdné reakce, buď ji lidé milují, nebo striktně odmítají. Je to ale velká škoda. Pokud se nebojíte experimentovat, pohrát si s různým kořením a vhodnými kombinacemi, dá se i z pohanky vytvořit vynikající jídlo. Můžete z ní připravit rizoto, přidat ji do salátů, obilných kaší nebo nákypů. Pokud ji podáváte dětem poprvé, doporučuji zkombinovat s potravinou, kterou bez problémů jedí. Třeba pohankové rizoto můžete připravit půl na půl z rýže a pohanka nebude tolik výrazná. Postupně můžete množství pohanky v jídle zvyšovat.

Z pohanky se dají péct stejně dobře jak sladké buchty, tak třeba slaný chléb. Vždy závisí na vhodné kombinaci s jinou obilovinou a použitém koření. Nebojte se experimentovat, zařaďte pohanku do svého jídelníčku a ona se vám odvděčí zlepšením zdraví a kondice. Za vyzkoušení stojí výborné Vanilkové rohlíčky právě z pohankové mouky.

Další recepty na zdravé vánoční cukroví včetně krémů, najdete ve vánočním speciálu, který dostanete zdarma k objednávce knížek od Vaříme Srdcem v rámci mimořádné akce “black friday”:

  http://varimesrdcem.cz

Knihy plné rozmanitých receptů se také mohou stát krásným dárkem pro své blízké. Objednávat můžete zde:

Andrea Sasková recepty vaření 3

Foto: Archiv Andrea Sasková