Nenapravitelní trhovci opět přišli o zboží. Jednalo se o padělky

Tři kontroly stánků na tržnici Asia Dragon provedli v půlce listopadu karlovarští celníci. Opět byli úspěšní. Zabavili textilní zboží, kabelky, CD a DVD nosiče v hodnotě několika milionů korun. Za letošní rok pracovníci Celního úřadu pro Karlovarský kraj zajistili již více než 18 tisíc ks zboží porušujícího práva duševního vlastnictví v celkové hodnotě téměř 75 milionů korun.

Zaměřili se především na dodržování práv duševního vlastnictví. V prostoru před stánky i v nich opět našli zboží, u kterého je podezření, že tato práva porušuje.

„Na začátku listopadu v areálu tržnice zajistili 185 kusů kabelek, peněženek, batohů a opasků v hodnotě originálních výrobků ve výši přes dva miliony korun,“ uvedla zástupkyně tiskové mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková. Následující týden provedli další kontrolu, při které zajistili více než 600 kusů obuvi a textilního zboží. V tomto případě by originální hodnota také přesahovala dva miliony korun. Prodejci zboží nabízeli jako originály světoznámých značek, např. Michael Kors, Louis Vuitton, MCM, Prada, GUCCI, Lacoste, Nike či Midas,“ informovala.

Zatím poslední kontrola proběhla tento týden. I tentokrát celníci byli v boji proti prodeji padělků úspěšní. V tomto případě se zaměřili na prodej CD a DVD nosičů se záznamem. „Zajistili téměř tři a půl tisíce kusů nedovolených napodobenin. Hodnota v případě těchto originálních výrobků by dosáhla více než 1,5 milionu korun,“ upřesnila mluvčí.

Stánkaři jsou nepolepšitelní. Přestože jim hrozí zajištění zboží i peněžité tresty, zboží, které porušuje práva duševního vlastnictví, opakovaně nabízejí. Karlovarští celníci podobné případy řeší opakovaně.