Je tu první česká aplikace, která sleduje zemětřesení

První oficiální českou aplikaci pro sledování zemětřesení v západních Čechách zpřístupnil Geofyzikální ústav Akademie věd České republiky. Aplikace do chytrého mobilního telefonu a tabletu se jmenuje SeisLok. A pro všechny je přístupná zdarma. Součástí aplikace je i jednoduchý makroseismický dotazník a lidé tak mohou ihned posílat vědcům svoje poznatky o tom, jak zemětřesení pocítili.

„Aplikace zprostředkovává aktuální informace o zemětřeseních v naší seismicky nejaktivnější oblasti – v západních Čechách. Program zároveň umožňuje odeslat hlášení o pozorovaných otřesech, tedy vyplnit takzvaný makroseismický dotazník. Jednotlivá zemětřesení se zobrazují na interaktivní mapě společně s informacemi o jejich hloubce, času vzniku a magnitudu,“ sdělila seismoložka Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

SeisLok vyvinul Geofyzikální ústav za podpory Strategie AV21, aby tak zlepšil informovanost široké veřejnosti týkající se seismické aktivity v západních Čechách. Dává nejpřesnější automatické informace o zemětřesné aktivitě, protože využívá naměřená data ze sítě WEBNET, která byla vybudována speciálně pro monitorování této oblasti.

„Prvotní automatická data pak pracovníci Geofyzikálního ústavu přepočítávají, a proto může později dojít k upřesnění či změně magnituda uváděného na webových stránkách či v tiskových zprávách. Aplikace zároveň slouží ke sběru makroseismických dat, to jest dotazníků, kde obyvatelé sami popisují účinky zemětřesení tak, jak je pocítili. Tato data se pak vyhodnocují a jsou nezbytnou informací, na základě které pojišťovny likvidují pojistné události. Všechny osobní údaje jsou u nás v bezpečí. Nikde nebudeme zveřejňovat jména těch, kteří nám údaje zašlou,“ poznamenala seismoložka. 

Z aplikace získají lidé nejen informace o aktuálním zemětřesení v západních Čechách, ale i mnoho dalších upřesňujících údajů. „Aplikace SeisLok obsahuje mapu s polohami epicenter s možností zobrazení detailních informací jako je magnitudo, čas vzniku, hloubka, seznam zemětřesení s možností filtrovat a třídit, makroseismický dotazník pod tlačítkem se symbolem seismogramu pro hlášení zemětřesení, a novinky přímo z Geofyzikálního ústavu Akademnie věd České republiky,“ dodal seismolog Jakub Klicpera.

Mobilní aplikace je zdarma ke stažení jak v obchodě Google Play, tak i App Store.

VID