Chodov má další kameny zmizelých. Připomínají obchodníka Maxe Hellera a jeho dceru

Už čtrnáct kamenů zmizelých připomíná v Chodově tragické osudy místních židovských rodin, jejichž členové zahynuli v průběhu holocaustu. Poslední dva přibyly před budovou České spořitelny, kde žili obchodník Max Heller a jeho dcera Kitty. 

Chodov památník zmizelýchOsud Maxe Hellera a jeho dcery přiblížil přítomným historik Miloš Bělohlávek. Foto: M. Polák

„Max Heller provozoval v Chodově velkoobchod s konfekcí a módním zbožím. Byl také stavitelem a majitelem domu čp. 25, ve kterém dnes sídlí Česká spořitelna. Max Heller zahynul v roce 1943 v Treblince, dcera pak ve stejném roce v Osvětimi,“ uvedl městský historik Miloš Bělohlávek.
Kameny v rámci letošního 80. výročí Křišťálové noci položil v pátek 9. listopadu Chodovák Osvald Polák. Zaskočil tak za německého sochaře a autora tohoto projektu Guntera Demniga, který v minulých letech drobné památníčky instaloval nejen v Chodově, ale i po celé Evropě, kde jich je přibližně sedmdesát tisíc. Z časových důvodů nemohl německý umělec do Chodova tentokrát přijet.
Několik desítek lidí, které na páteční pietu přišly, si zároveň před budovou Policie ČR a obřadní síní, kde jsou umístěny ostatní kameny zmizelých, připomněly rodinu Eduarda Kronbergera a lékaře Bedřicha Kettnera.
Kameny už tradičně společně vyčistili starosta Patrik Pizinger a místostarosta Luděk Soukup.