Vědci se vrhnou pod sopku naposledy

Už za několik týdnů začnou vědci naposledy kutat pod vyhaslou sopkou Komorní hůrka u Chebu. V tuto chvíli totiž vrcholí výběrové řízení, ze kterého vyjde ten, kdo posledních několik desítek metrů v sedmnáctimetrové hloubce vykope. Pak už by seismologové a vulkanologové rádi narazili na ztuhlé magma v podzemí. Pro veřejnost se však cesta pod zem otevře až příští rok v srpnu, kdy uplyne 270 let od narození básníka a přírodovědce Johanna Wolfganga von Goetha.

„V tuto chvíli jde do poslední fáze výběrové řízení na odbornou firmu, která provede poslední průzkumný vrt ve staré štole,“ informoval seismolog Milan Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze. „Počítáme s tím, že by celá štola mohla být vyhloubena v letošním roce, maximálně na začátku roku příštího. Následně budeme pokračovat v dalších administrativních úkonech tak, aby do štoly mohli začít chodit lidé. Jedná se totiž o vědecké dílo a jako takové zatím není pro laiky přístupné,“ podotkl vědec.

Komorní hůrka je první sopka na světě, do které vědci vykopali průzkumnou štolu, aby se podívali do jejího nitra. Nyní, až horníci poslední metry vykopají, umístí do nich seismologové speciální aparaturu.

„To z toho důvodu, abychom mohli ještě důkladněji například sledovat zemětřesení v této oblasti. Čedičem se totiž seismické vlny šíří trochu jinak, než jak je tomu například v žulovém masivu pod Skalnou, kde máme také rozsáhlou seismologickou stanici,“ vysvětlil Milan Brož.

Uvnitř vyhaslé sopky by se tak mohly objevit přístroje na měření teploty, magnetismu anebo i na gravimetrické měření, kterým se zjišťuje změna tíhového pole Země.

A proč se do štoly dostanou lidé až během srpna příštího roku?

„Po skončení důlních prací musíme v podzemí vytvořit ještě další bezpečnostní úpravy, aby tam vůbec mohla veřejnost vstoupit. Zároveň bude potřeba zařídit mnoho byrokracie, abychom štolu pro veřejnost mohli otevřít tak, jak jsme si představovali,“ poznamenal seismolog. Lidé budou muset mít na hlavě ochrannou přilbu, do podzemí půjdou vždy s průvodcem. Navíc chtějí vědci  upravit celou tu cestu do podzemí tak, aby pro lidi nebyla až tolik strmá. 

„V letošním roce je na hloubení štoly ve vyhaslé sopce i více peněz. Jedná se totiž o evropský projekt měst Fichtelberg, Františkovy Lázně a Cheb s názvem Brána do nitra země, ve kterém jsou na práce v Komorní hůrce vyčleněny prostředky ve výši necelých dvou milionů korun,“ dodal starosta Františkových Lázní Jan Kuchař. 

VID