Před františkolázeňskou školou děti zasadily českou lípu

Ve františkolázeňské škole si připomenuli 100. výročí založení republiky netradičně.  Žáci z nejvyšších tříd spolu s učiteli připravili pro mladší spolužáky v pátek 26. října program plný zajímavostí. Závěr akce patřil vysazení české lípy.

Více fotografií z akce ude: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4740626Před františkolázeňskou školou děti zasadily českou lípu

Učitelé i žáci na Základní škole ve Františkových Lázních se rozhodli, že 100. výročí založení republiky oslaví netradičně. Deváťáci se stali průvodci ostatních spolužáků a prováděli je dílnami rozmístěnými po celé škole. V nich připravili zaměstnanci Muzea ve Františkových Lázních nejrůznější aktivity spojené s vývojem republiky. „Počítalo se, vymýšlelo, malovalo i zpívalo a dokonce i velmi zajímavě přednášelo. Celý program završilo odpolední setkání dětí, rodičů, pedagogů i veřejnosti,“ uvedla učitelka františkolázeňské školy Alice Šmídová, hlavní organizátor akce.

Stručnou výstavu čítající šest informačních panelů, které dětem přiblížily mimo jiné skutečnost, jak válečnou dobu a její konec prožívali obyvatelé Františkových Lázní, či jak válka ovlivnila vývoj lázeňského města, doplnili svým výkladem historici městského muzea. „Děti se po návštěvě výstavy vydaly plnit tematické úkoly, které byly rozmístěny na deseti stanovištích. Čekala je například zkouška orientace v historických plánech Františkových Lázní, cenzurování psaní zaslaného z válečné fronty, nebo oblíbené kolorování pohlednic,“ informovala pedagožka františkolázeňského muzea Petra Polívková.

Více fotografií z akce ude: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4740626Před františkolázeňskou školou děti zasadily českou lípu

Před budovou školy pod odborným dohledem pana Čady zasadili žáci lípu, náš národní strom. Místo připravil několik dní předem učitel Jaromír Jelínek s žáky 8. a 9. tříd.  Poté se návštěvníci přesunuli do budovy školy, kde byly připraveny koláče a teplé nápoje.

Přítomné potěšilo hudební pásmo, které mapovalo vývoj republiky. Zazněla například  písnička Ach, synku, synku, Ta naše písnička česká,  Škoda lásky a Když nemůžeš, přidej víc.  „Žáci IV.C pod vedením paní učitelky Soni Leškové byli odměněni obrovským potleskem a stejně tak i ředitel Muzea Štěpán Karel Odstrčil, který doprovázel dobovou výstavu velmi charismatickým a odborným výkladem. Všem zúčastněným, zejména koordinátorkám projektu, Petře Paškové, Alici Šmídové a sponzorovi akce firmě Chevak  Cheb, a.s. patří naše poděkování,“ upřesnila učitelka Monika Křesťanová.

Více fotografií z akce ude: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4740626Před františkolázeňskou školou děti zasadily českou lípu