Tlak vzduchu kolísá. Citlivým jedincům to vadí

Na velké změny tlaku se musí v následujících dnech připravit obyvatelé nejen Karlovarského kraje. Časté změny tlaku totiž velice ovlivňují citlivé jedince, kteří se kvůli tomu mohou cítit špatně. Lidi bolí hlava, chce se jim více spát, cítí se malátní a někteří mohou i onemocnět.barometr 1 web

„Změny atmosférického tlaku vzduchu dávají teď lidem hodně zabrat,“ potvrdil pozorovatel počasí v Šindelové Rudolf Kovařík. „Normálně by se na to organismus připravil postupně a následky změn by nebyly tak razantně cítit, jako je tomu letos. Ale během letošního jara a léta došlo k něčemu, co se moc často nestává, a sice k tomu, že tlak vzduchu byl skoro tři měsíce téměř stejný. To znamená, že se měnil jen o několik málo hektopascalů (HPa). A teď už třetím nebo čtvrtým týdnem tlak lítá o 5 až 6 HPa nahoru nebo dolů za den. Což je pro lidský organismus silná zátěž,“ vysvětlil pozorovatel počasí a dodal, že člověk je schopen pocítit změnu tlaku i o 3 HPa.

Atmosférický tlak se v těchto dnech začal měnit proto, že se i častěji mění počasí, zatímco během léta bylo skoro stejné. A během zimy budeme podle odborníka zažívat další změny čím dál častěji.

„Prudké změny tlaku mohou u citlivějších lidí způsobit bolesti hlavy, únavu, malátnost a další potíže, které jsou s tím spojené. U některých mohou změny vést až k oslabení imunity a propuknutí nachlazení anebo chřipky,“ konstatoval odborník.

Problémy s tlakem pociťuje i Jana z Chebu. „Pokaždé, když se začne měnit tlak, okamžitě mě začne bolet hlava a jsem prakticky nepoužitelná. Nechce se mi ani vstát z postele. Pozoruji to na sobě už několik let. Když se pak podívám na vývoj tlaku na internetu, pokaždé přijdu na to, že ve dnech, kdy se tlak změnil, mi bylo mizerně,“ konstatovala obyvatelka.

Navíc tlak se bude měnit nejvíce v příštím týdnu, kdy dojde i k ochlazení.

„Od pondělí se denní teploty nedostanou výš než na 7°C v nížinách a na maximálně 4 °C na horách. Proto lze už od úterý očekávat, že bude sněžit,“ dodal Rudolf Kovařík.