Braillovo písmo je základ. Soutěž pomáhá nejen s jeho procvičením

V chebské pobočce TyfloCentra se o víkendu uskutečnil další ročník soutěže ve čtení a psaní Braillova písma. Jde o tradiční akci, na kterou přijíždějí lidé z celého Karlovarského kraje. A jak potvrzují organizátoři, jejím cílem není zjistit, kdo je nejlepší.nevidomí 2

„Ovládat Braillovo písmo není úplně samozřejmé. Je doba technického pokroku a řada nevidomých využívá výdobytky dnešní techniky – i na školách se už používají i počítače a pomůcky s hlasovým výstupem, takže Braillovo písmo se dostalo do pozadí. To je velice škoda, protože technika může selhat, nebo třeba nebude elektrický proud, a zůstane vám zase jen Braillovo písmo. Je to prostě základ, takový symbol gramotnosti nevidomých,“ řekl Emil Miklóš z chebského TyfloCentra, který je zároveň jedním z pořadatelů krajské soutěže ve čtení a psaní Braillova písma. „Na soutěž přijeli lidé z Karlových Varů, z Mariánských Lázní, Aše, Františkových Lázní a Chebu. Máme zde také zastoupeny všechny kategorie, tedy nevidomé od dětství, později osleplé i slabozraké,“ sdělil a vysvětlil, že samotná soutěž je druhořadá. Důležitější je propojení lidí se zrakovým handicapem.Nevidomí 1

Soutěž se v Chebu konala poprvé v roce 2009 u příležitosti dvoustého výročí narození Louise Braille a od té doby ji chebské středisko pořádá takřka jednou za dva roky. „Střídáme to například se slepeckou maturitou, kde se zkouší dovednosti nevidomých a slabozrakých – nejen Braillovo písmo, ale i orientace, samostatnosti, dovednosti v domácnosti a další,“ doplnil Emil Miklóš. Tyto soutěže ale nejsou jedinou činností chebského TyfloCentra. „Pořádáme kroužek vaření, pečení, tvořivou dílnu, děláme různé procházky, jezdíme do aquafora, pořádáme kvízová odpoledne s využitím Braillova písma nebo třeba trénujeme paměť,“ vyjmenoval.

Aktivní nejsou jen v Chebu.

„TyfloCentrum má v kraji několik poboček a každá je zaměřená na něco jiného. Třeba v Ostrově jsou zaměření na různé kreativní techniky a dokonce na příští rok chystají výstavu, kterou sami připraví,“ podotkla Pavla Lišková, která je ředitelkou TyfloCenter v Karlovarském kraji. Nevidomí tak mají mimo jiné i svůj ples.

„Tyto aktivity nám pomáhají začleňovat se do kolektivu. Nevidomí nejsou zavření ve své ulitě, ale komunikují také mezi sebou. A tím, že se navštěvujeme, tak se také doplňujeme,“ uzavřel Emil Miklóš.